open-navfaktor-logo
search
Finansiranje izbora
Izetbegović HDZ-u i SNSD-u: Sve se kreira u vašim kuhinjama, mi smo vam krivi jer nismo prihvatili HDZ-ov izborni zakon
Bakir Izetbegović, član Kolegija Doma naroda i predsjednik SDA, upozorio je da Krivični zakon kaže da je uskraćivanje biračkog prava na bilo koji način kažnjivo i da je krivično djelo. 
23.05.2022. u 15:08
get url
text

VEZANI TEKST - HDZ i SNSD odbili da se naloži Vijeću ministara da donese odluku o finansiranju izbora

Međutim, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas na hitnoj sjednici ipak nije usvojio zaključak kojim bi se obavezalo Vijeće ministara da u roku od 24 sata donese odluku o odobravanju i raspodjeli 12,5 miliona KM Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine za održavanje Općih izbora 2022. Zakonski rok u kojem je novac trebao biti osiguran bio je 19. maj.

Izetbegović je pojasnio da postoji prepiska ministra finasija Vjekoslava Bevande s CIK-om u kojem im je predložio rješenje, a "zatim se predomišlja", te da se čula diskusija da treba vjerovati Bevandi, ali da Vijeće ministara nije vjerovalo kada je predložilo budžet. 

 - A onda se kaže da su Bošnjaci krivi... Sve ovo što se radi u ovoj zemlji je kreirano u kuhinjama, koordinaciji ovih dviju stranaka (HDZ i SNSD). Dakle, vi ste izvršioci, i bit ćete sukrivci za odlazak mladih ljudi iz ove zemlje. Sjetit ćete se ovoga što danas kažem kada zafale penzije jer neće imati ko da zaradi penzije. Nisu Bošnjaci krivi, naravno, zato što insistiraju na Ustavu, zakonu i svemu ostalom. Mi smo krivi što nismo prihvatili izborni zakon kakav je predložio HDZ, a htio ga podržati SNSD. Dakle, trebali smo prihvatiti zakon koji je protivustavan, koji ignoriše sve presude Evropskog suda za ljudska prava...

VEZANI TEKST - Dom naroda: Majkić krivi Bošnjake, međusobne replike Čovića i Izetbegovića

Mi smo krivi što nismo prihvatili takav ultimatum, što vi radite to ovoj zemlji, njenim narodima i građanima. Pozivam vas da se uozbiljite, da prestanete ovo raditi sebi i drugima. Nemaju svi pet-šest hiljada maraka plaću, ima i nezaposlenih. Nemojte međusobno koordinirati u ovim stvarima, radite po Ustavu i zakonu, omogućite ljudima što je njihovo pravo. Nemojte stajati između naroda i njihovog prava. Dopustite im da izaberu koga god hoće - rekao je Izetbegović obraćajući se danas u Domu naroda. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.