S druge strane, neracionalni međusobni sukobi i podjele unutar tog bloka stranaka, uglavnom uzrokovani partikularnim interesima ograničenim na raspodjelu pozicija u strukturama vlasti, ali i djelovanjem dijela međunarodne zajednice koja odstupa od vlastitih principa i pogoduje nacionalističkim snagama, i ovaj put predstavljaju glavnu prepreku za ostvarivanje punog potencijala tog političkog bloka.

Kazao je ovo predsjednik SDA Bakir Izetbegović uoči današnje Redovne sesije Kruga 99 na temu nužnosti političkog savezništva državotvornih snaga BiH u procesu formiranja vlasti, za šta još, dodao je Izetbegović, nije kasno.

- Probosanske stranke koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dobile su povjerenje od skoro 700.000 glasača i izabrani zastupnici tih stranaka čine 60 posto Zastupničkog doma. Od ukupno 42 zastupnika, njih 25 pripada ovom političkom bloku.

Na nivou entiteta FBiH procentualno učešće probosanskih snaga u Zastupničkom domu još je izraženije. Od ukupno 98 izabranih zastupnika, 78 mandata pripada probosanskim strankama - kazao je Izetbegović.

Uprkos toj dominantnoj poziciji, kako je dalje kazao, utjecaj probosanskih političkih snaga u usmjeravanju važnih političkih procesa u Bosni i Hercegovini bitno je reduciran.

- To je tako dijelom zbog specifičnog ustavnopravnog uređenja države, ali u značajnijoj mjeri zbog razjedinjenosti tog bloka, čak i u okolnostima u kojima ta razjedinjenost direktno ugrožava interese države Bosne i Hercegovine.

Razvoj događaja nakon posljednjih Općih izbora i narativ koji se zastupa u javnosti ukazuje na tendenciju nastavka takve destruktivne prakse. Polariziranje probosanske političke scene na dva međusobno suprostavljena bloka otvara prostor za ostvarivanje interesa onih političkih snaga koje u kontinuitetu nasrću na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, zagovaraju produbljivanje etničkih podjela, provode blokade koje otežavaju funkcionisanje institucija i usporavaju ostvarivanje ključnih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine - kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da fragmentiran probosanski blok omogućava destruktivnim političkim snagama, koje posjeduju višestruko slabiji kapacitet u zakonodavnoj vlasti, da uvjetovanjem pri formiranju vlasti i njenom kasnijem funkcioniranju ostvare dominaciju i naprave pomak u ostvarivanju interesa koji su u suprotnosti sa interesima države Bosne i Hercegovine.

- Takvu poziciju najbolje ilustruje izjava predsjednika SNSD-a koji je najavio da će "blok Srbi – Hrvati odlučivati ko će u vlast, a ne 'muslimani'". I jučer smo vidjeli jedan sastanak u njihovoj alkoholnoj, vinskoj destileriji na koji su se ti muslimani odazvali.

Probosanske stranke kao jedinstven politički blok sa jasno zacrtanim crvenim linijama, principima, stavovima i smjernicama djelovanja posjeduje kapacitet ne samo da sebe lišava citiranog ponižavajućeg pristupa već da preuzme glavnu ulogu u vođenju ključnih procesa, te da postupno nadjača destruktivne političke snage i zaustavi negativne trendove.

Stoga je neupitno da formiranje snažnog patriotskog bloka nema alternativu i treba biti nulti prioritet političkog djelovanja svih subjekata koji sebe smatraju državotvornim, podređujući tome u potpunosti partikularne stranačke interese, međusobne ideološke razlike, te lične nesuglasice i ambicije. Svaki drugačiji pristup ne samo da je neodgovoran prema Bosni i Hercegovini, već direktno otvara prostor onim snagama koje su suprostavljene interesima države i njenih građana - kazao je Izetbegović.