open-navfaktor-logo
search
Intervju za FTV
Izetbegović: Dodik kaže da ga godine stižu i da se boji da neke stvari neće stići uraditi
Podsjetio je Izetbegović da su zapadne zemlje svojevremeno oktroisale Dodika u vlast RS-a te da je i on zagovarao socijalnu i ekonomsku priču, ali da je zatim napravio preokret od 180 stepeni i sada uporište traži u nacionalizmima i da bude igrač Rusije koji se suprostavlja NATO-u
26.09.2019. u 21:12
get url
text

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović je pojasnio da je na današnjem sastanku delegacija SDA i Hrvatske demokraske zajednice (HDZ) BiH razgovarano o popravljanju odnosa između te dvije stranke te o efikasnijoj i efektivnijoj saradnji s ciljem amortiziranja efekata krize.

Govoreći o formiranju državne vlasti, Izetbegović je izjavio da misli da je vrijeme da se Milorad Dodik odluči i da mu svi pomognu da se odluči.

- On je na nekoj raskrsnici. Deset ili 15 godina već priprema nešto što bi trebalo da bude jača pozicija RS-a unutar BiH ili izdvajanje RS-a iz BiH, tako da je vrijeme da odustane od toga, da shvati da to ne ide i da se vrati na neke normalne odnose, da stabiliziramo prilike u zemlji, da poštujemo ustavnopravni poredak, zakone, da idemo u pravom smjeru, da prestanu krize u ovoj zemlji. Gospodin Dodik je to pokušao, neku dominaciju da napravi svojim ultimatumima, ucjenama i vrijeme je da shvati da to ne ide – kazao je Izetbegović u intervjuu za FTV.

HDZ je, kada je NATO u pitanju, na istom tragu kao i SDA, ali oni, pojašnjava Izetbegović, imaju drugačiju taktiku u odnosu na SDA.

- Oni ne bi ovako kako mi to radimo, zakovali stvari u vezi sa ANP-om. Oni bi ušli u Vijeće ministara i onda pokušali da pokrenu NATO put BiH. Ja mislim da ne bi uspjeli. Ja mislim da im je Dodik sa svojim ponašanjem, svojim odnosom kompletnim to onemogućio jer je cijelo vrijeme tu bio jedan diktat, gdje vi jasno vidite da će se ostvariti dominacija entiteta nad državom. Bilo je vrijeme da se uđe u jednu krizu i da se odmjere te snage – izjavio Je Izetbegović.

Dodik je, dodaje, prepreka za formiranje državne vlasti, a HDZ za formiranje federalne vlasti.

- I jedni i drugi imaju problem sa zakonima. HDZ bi da mijenja zakon, pa da onda pravimo vlast. SNSD bi da ne poštuje donesene zakona, pa da pravimo tako, ne poštujući zakone, vlast. SDA isključivo insistira na poštivanju zakona, vladavine zakona i Ustava – pojasnio je predsjednik SDA.

Kada je Programska deklaracija SDA u pitanju, Izetbegović pojašnjava da se u njoj četiri puta ponavlja isti stav SDA kada su u pitanju ustavne promjene u BiH.

- Mi smatramo da entitetska podjela i etnička podjela ubija ono što jeste suština BiH, jedne multietničke zajednice, tako da smo se mi još u vremenu rahmetli predsjednika Tihića odredili da je naša vizija dugoročna stvaranje evropskih ekonomskih regija, koje će biti multietničke, bazirane na kriterijima koji su logični, poput saobraćajnih, konfiguracijskih, historijskih. Ono što su u Prudu Tihić, Dodik i Čović prihvatili je bilo otprilike na tom tragu, da bi zatim, nakon što je nastala galama u RS-u, se Dodik povukao i mi smatramo da je, na kraju krajeva, to izlaz za BiH. Nemamo namjeru to nikome nametati jer u preambuli Deklaracije smo naznačili da se sve treba postići dogovorom i kompromisom. Što se tiče naziva republika, pa BiH jeste republika. Mi biramo vlast na slobodnim izborima, od Predsjedništva pa naniže. To jeste republika. BiH je kao republika i priznata 1992. godine. Ne vidim šta je razlog da se na ovakav način, pa pomalo i histeričan, reagira na nešto što po četvrti put ponavljamo. Ja mislim da je razlog taj da se napravi drama, pa da se onda ponudi jedna deklaracija koja zaista jeste opasna za BiH, od strane SNSD-a, a koja govori o izdvajanjima, secesijama i slično – pojasnio je Izetbegović.

Dodao je da je možda dobro što su se podigle tenzije oko Programske deklaracije SDA jer će je neko, kako je kazao, konačno pročitati. Komentirajući posljednji sastanak čelnika stranaka iz entiteta RS sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednik SDA je izjavio da se vidi da je Dodik tu nudio političke avanture i za njih tražio podršku i jedinstvo Srba, dok Vučić i Šarović, sudeći prema reakcijama, nisu bili za to.

- Mislim da je vrijeme da gospodin Dodik shvati da neke stvari ne može uraditi. On kaže da ga čak i godine stižu i da se on boji da neće neke stvari uraditi, a koje je planirao uraditi za RS. Osjeća da je dobio podršku Srba u RS-u, da je kao lider ojačao, da ima podršku Srbije i Rusije i da je neki momenat, ako se nešto može postići, ovaj sadašnji. Ja mislim da je dobro da se suočimo sa krizom, da se odmjere snage, da se vidi ko šta može uraditi i dokle sve to skupa seže. Mislim da će se gospodin Dodik uvjeriti da to ne može uraditi, da ne može razbiti BiH, izdvojiti RS i postići više od onoga što je trenutni status RS-a. Ponekad krize donesu nešto dobro – kazao je predsjednik SDA.

Podsjetio je Izetbegović da su zapadne zemlje svojevremeno oktroisale Dodika u vlast RS-a te da je i on zagovarao socijalnu i ekonomsku priču, ali da je zatim napravio preokret od 180 stepeni i sada uporište traži u nacionalizmima i da bude igrač Rusije koji se suprostavlja NATO-u.

- On ustvari uvlači Rusiju u te sve priče, da bi dobio potporu za svoje političko djelovanje i eventualno da pokušava da bude upamćen kao neki srpski lider koji je, eto, završio neki srpski projekat koji je počeo prije 25 godina i vrijeme je, kao što kažem, odmjeri gospodin Dodik i svi mi dokle to može ići i da sa time prestane – izjavio je Izetbegović.

Kada su napadi na njega iz Republike Srbije u pitanju, Izetbegović je kazao da su oni odlučili da sa njim imaju probleme te da od svake njegove riječi, kako je kazao, naprave neko čudo.

- Sjećate se moje izjave da ćemo mi jačati namjensku proizvodnju u komercijalne svrhe, ali i za ne daj Bože. Tad je zasijedao Nacionalni savjet bezbjednosti u Srbiji, oblijepljeni su bili kiosci sa naslovima: „Izetbegović se sprema da ponovo kolje Srbe“. Takvo jedno pretjerivanje jer se želi imati nekog ko vam je neprijatelj u BiH da bi ste imali sa njim onda taj politički boks meč. To ništa nije slučajno – izjavio je Izetbegović.

Potvrdio je konstatacije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o Željka Komšića o miješanju susjednih zemalja u BiH. Odnos Vučića prema Dodiku je ocijenio kao koketiranje te je napomenuo da se predsjednik Srbije ograđuje od Dodikovih izjava, a zatim ga ponovo prima u posjetu.

- Pa se grle, pa se smiju i onda to šalje jaču poruku od riječi – izjavio je predsjednik SDA.

Odnos međunarodne zajednice prema političkim akterima u BiH je osudio u kontekstu pokušaja izjednačavanja odgovornosti za postojeće stanje u BiH, ali i u nedovoljno odlučnom reagiranju na Dodikovu politiku.

- Nagraditi odlikovanjem Radovana Karadžića i da to prođe bez reakcije međunarodne zajednice, pretrpjeti uvrede kakve su pretrpjeli ambasadori SAD-a, Njemačke, OHR-a, da tu nema reakcije, to je stvaralo prostor i ohrabrivalo Dodika da bude sve drskiji. Trebali su ga zaustaviti u svemu tome. Trebali su mu dati opomene da će biti upotrijebljene bonske ovlasti. Rrebali su poništiti odluke o odlikovanju Karadžića. Trebali su jako tvrdo ići i na vrijeme, da to ne dobije zamah. Zato ja kažem da je možda bolje sada ući u krizu nego kroz tri godine. Da smo ušli prije pet godina, možda ne bi bili sada u ovoj situaciji – ocijenio je Izetbegović.

Kazao je da se ponovo okreću reflektori SAD-a prema BiH te da će se povećavati spremnost međunarodne zajednice da reagira na antiustavne aktivnosti. Na upit šta je najgore što se može desiti u BiH, odnosno koji je najgori scenarij, Izetbegović je kazao da ne voli spekulirati sa ružnim stvarima, poput konflikta i zastoja. Poručio je da je moguće da se postojeći zastoj u formiranju vlasti nastavi i u naredne tri godine, ali da se nada da se to neće dogoditi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.