open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović: Dodik je unazadio BiH i vrijeme je da ode, Vučiću nije lahko
Predsjednilk SDA Bakir Izetbegović, nakon današnje sjednice Predsjedništva te stranke, prokomentirao je izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je sa Diplomatskog foruma u Antaliji poručio "kako nema ubrzanog prijema BiH u EU ni u NATO".
11.03.2022. u 18:24
get url
text

Izetbegović je kazao kako "misli da je ova situacija u Ukrajini uozbiljila Evropsku uniju," te da će oni imati drugi odnos spram prijema novih članica, između kojih je i BiH.

- Mi smo to svi tražili i ako se u nečemu slažemo onda je to. Mislim da bi usvajanjem ova tri zakona u Domu naroda mogli dobiti kandidatski status. Mislim da Bosna i Hercegovina to odavno zaslužuje i da u ovoj situaciji može doći do toga da se spusti ta ljestvica zahjeva za BiH i ostale zemlje Zapadnog Balkana - kazao je.

Kada je u pitanju ulazak države u NATO savez, ocijenio je da se to može desiti "ukoliko bude neki napad na teritorijalni integritet BiH", odnosno, "ukoliko se sukob u Ukrajini na ružan način poveže sa BiH", što bi izazvalo neku "težu eskalaciju" u državi.

Izetbegović je kazao i da je Dodik ranije davao "vrlo tvrde izjave".

VEZANI TEKST - Predsjedništvo SDA: Očekujemo jasne sankcije Evrope za one koji uzrokuju krizu

- A onda je očigledno dobio upozorenja od mentora da to ne radi, onda je promijenio priču. Igraju se tu i neke duple igre, postave se visoki zahtjevi pa se reterira(...) On je svojom politikom užasno unazadio ovu zemlju, da nije bilo te njegove politike hiljade ljudi bi ostalo ovdje, ne bi napustili zemlju, da on nije zaustavljao reformske procese mogli smo dosad biti u NATO savezu. Vrijeme je da ode, zamorio je i narod u RS-u i mislim da će se to desiti u oktobru - rekao je lider SDA.

Izetbegović je kazao i da će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "morati opredijeliti jer mu ne mogu biti braća Rusi i Kinezi, Arapi i Turci kao i Amerikanci i EU".

- Nije mu lahko. Ja bih se tu zaustavio. Nadam se da će donijeti ispravne odluke i da neće biti dio problema. Nadam se da ćemo zajednički riješiti ovu krizu sa poskupljenjima kao što smo uradili sa migrantskom krizom - poručio je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.