Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda, prokomentirao je Čovićevu izjavu o izostanku podrške predstavnika bošnjačkog naroda na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u.

VEZANI TEKST - Izetbegović otvoreno o navodnoj izdaji Mostara, "dogovoru" sa Čovićem, o tome ko se dodvorava HDZ-u a ko brani BiH, Zvizdiću, Inzku...

Izetbegović je podsjetio da upravo zbog NATO puta i opstrukcija na tom putu SDA nakon Općih izbora 2018. godine, godinu dana nije pristajala na formiranje vlasti.

- SDA je insistirala na tome da se nastavi NATO put u skladu sa ranijim strategijama i odlukama – poručio je Izetbegović.

Govoreći o položaju određenih konstitutivnih naroda u dijelovima BiH u kojima je taj narod u manjini, Izetbegović je istaknuo da je u Sarajevu četiri godine opsade, voljom građana, za načelnika Općine Centar izabran kandidat srpske nacionalnosti.

- Sada ponovo u Općini Centar imamo izabranog načelnika koji je Srbin. Imali smo gradonačelnika Ivu Komšića, koji je Hrvat. Do prije nekoliko mjeseci imali smo Hrvata kao prvog čovjeka Kantona Marija Nenadića. To je bilo voljom političara i dogovorom političara. I kada je u pitanju narod i kada su u pitanju političari, tako stoje stvari – poručio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović da je u Vladu Tuzlanskog kantona imenovan ministar iz HDZ-a BiH, iako ta stranka nema zastupnike u Skupštini.

- U Varešu dva puta zaredom je izglasan Hrvat za gradonačelnika i to iz HDZ-a. Toliko o Bošnjacima. Ja čekam vrijeme kada ću vidjeti da na takav način srpski i hrvatski političari i glasači tretiraju predstavnike i kandidate iz bošnjačkog naroda – kazao je Izetbegović.

 

Bakir Izetbegović, obraćanje na sjednici Doma naroda PSBiH

Izetbegović: Čekam vrijeme da Srbi i Hrvati tretiraju predstavnike Bošnjaka kao što Bošnjaci tretiraju druge Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prokomentirao je ranije izjave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o izostanku podrške predstavnika bošnjačkog naroda putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u. Izetbegović je podsjetio da upravo zbog NATO puta i opstrukcija na tom putu SDA nakon Općih izbora 2018. godine godinu dana nije pristajala na formiranje vlasti. - SDA je insistirala na tome da se nastavi NATO put u skladu sa ranijim strategijama i odlukama – poručio je Izetbegović. Govoreći o položaju određenih konstitutivnih naroda u dijelovima Bosne i Hercegovine u kojima je taj narod u manjini, Izetbegović je istaknuo da je u Sarajevu četiri godine opsade, voljom građana, za načelnika Općine Centar izabran kandidat srpske nacionalnosti. - Sada ponovo u Općini Centar imamo izabranog načelnika koji je Srbin. Imali smo gradonačelnika, Ivu Komšića, koji je Hrvat. Do prije nekoliko mjeseci imali smo Hrvata kao prvog čovjeka Kantona, Marija Nenadića. To je bilo voljom političara i dogovorom političara. I kada je u pitanju narod i kada su u pitanju političari, tako stoje stvari – poručio je Izetbegović. Podsjetio je Izetbegović da je u Vladu Tuzlanskog kantona imenovan ministar iz HDZ-a BiH, iako ta stranka nema zastupnike u Skupštini. - U Varešu dva puta zaredom je izglasan Hrvat za gradonačelnika i to iz HDZ-a. Toliko o Bošnjacima. Ja čekam vrijeme kada ću vidjeti da na takav način srpski i hrvatski političari i glasači tretiraju predstavnike i kandidate iz bošnjačkog naroda – kazao je Izetbegović.

Posted by Bakir Izetbegović on Wednesday, February 10, 2021