open-navfaktor-logo
search
New York
Izetbegović će se večeras obratiti Generalnoj skupštini UN-a
Predsjedavajući Izetbegović će svoje obraćanje posvetiti potrebi očuvanja i jačanja Ujedinjenih nacija, reformisanju ove organizacije i povratku njenim temeljnim vrijednostima i principima
25.09.2018. u 17:29
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u New Yorku učestvuje u radu 73. generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsjedavajući Izetbegović je danas prisustvovao otvaranju generalne debate 73. zasjedanja, a večeras, kasno po srednjoevropskom vremenu, predviđeno je njegovo obraćanje Generalnoj skupštini UN-a.

Predsjedavajući Izetbegović će svoje obraćanje posvetiti potrebi očuvanja i jačanja Ujedinjenih nacija, reformisanju ove organizacije i povratku njenim temeljnim vrijednostima i principima, mandatu i misiji, kao i jačanju njenog jedinstva, kredibiliteta i relevantnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Izetbegović će tokom obraćanja naglasiti potrebu zaštite međunarodnog poretka zasnovanog na poštovanju međunarodnog prava i na vrijednostima i principima sadržanim u Povelji UN-a, kao ključnom faktoru za prevenciju i rješavanje kriza i sukoba, te za održanje mira.

Predsjedavajući Izetbegović će u svom obraćanju naglasiti i snažnu podršku Bosne i Hercegovine provedbi UN-ovog Programa održivog razvoja Agenda 2030.

Izetbegović se, uoči zasjedanja, susreo s generalnim sekretarom UN-a Antonijom Guterresom, te prisustvovao prijemu koji je organizovao američki predsjednik Donald Trump.

Delegaciju Bosne i Hercegovine čine Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Ivica Dronjić, ambasador BiH pri UN-u, te Dijana Čekić, savjetnica člana Predsjedništva BiH iz RS-a Mladena Ivanića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.