open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA saopćio
Izetbegović će kompletan iznos za koji su mu uvećana primanja u Parlamentu uplaćivati Pomozi.ba
Cjelokupan iznos za koji će biti uvećana moja primanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon usvajanja Budžeta usmjerit ću u humanitarne svrhe. Taj iznos ću do kraja mandata uplaćivati organizaciji Pomozi.ba, obznanio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.
28.06.2022. u 11:57
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović se odrekao dvije trećine plaće za pomoć najugroženijima

- Od svih zastupnika i delegata SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, ministara i zamjenika ministara iz SDA u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ću zatražiti da razliku u primanjima, također, usmjere u humanitarne svrhe.

SDA će hitno kreirati i u proceduru uputiti izmjene zakonskih rješenja koje će podrazumijevati umanjenje najviših primanja zvaničnika na državnom nivou, a povećanje plaća službenika sa niskim primanjima.

SDA je podržala usvajanje Budžeta, iako smatramo da je povećanje ionako previsokih primanja državnih parlamentaraca nepotrebno i dodatno produbljuje postojeći jaz u primanjima.

Usvajanje Budžeta institucija Bosne i Hercegovine, nakon kontinuiranih višegodišnjih političkih blokada, omogućit će normalno funkcionisanje države i njenih institucija.

VEZANI TEKST - Zašto Arnaut, buždetski veteran i "moralna vertikala" nije uložio amandman i hoće li se odreći povećane plaće

Budžet će također omogućiti i vraćanje plaća vojnicima, policajcima i ostalim državnim službenicima na nivo iz 2008. godine, čime će se konačno riješiti problem nesrazmjera u odnosu na plaće službenika na entitetskim, kantonalnim i općinskim nivoima.

Povećanjem osnovice za obračun plaća policajcima, vojnicima i državnim službenicima predviđena su i povećana primanja za državne zastupnike, delegate, ministre i njihove zamjenike, što se u ovom trenutku nije moglo izbjeći jer bi dodatno prolongiralo usvajanje Budžeta - naveo je Izetbegović.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je jučer Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Moja otpremnina ide u dobrotvorne svrhe

Ovim prijedlogom budžeta koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Predsjedništvo BiH, a na koji ni jedna stranka odnosno zastupnici nisu uložili amandmane, predviđeno je i povećanje osnovice za plaće državnim službenicima. Oni već mjesecima izlaze na proteste i svakodnevno se oglašavaju ukazujući na to da imaju ista primanja, odnosno da se na njihovom materijalnom položaju ne radi već 13 godina.

Također, osim njih plaće će biti povećane za oko 500 KM zastupnicima, ministrima i drugim izabranim zvaničnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.