open-navfaktor-logo
search
O saopćenju Ambasade
Izetbegović: BiH će nastaviti putem koji je trasirala, bez obzira na mišljenje Rusije
Predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović tokom današnje online press konferencije pred održavanje sesije Kruga 99 je prokomentirao saopćenje Ambasade Rusije u BiH kazavši da je to neskrivena prijetnja našoj zemlji.
21.03.2021. u 10:43
get url
text

Podsjećamo, iz Ambasade Rusije uz BiH je 18. marta saopćeno da u slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine (BiH) i NATO-a, "će Rusija morati reagovati na taj neprijateljski korak".

Nervoza je izazvana nakon izjave predsjednika SAD

- U vezi izjave ruskog ambasadora u Bosni i Herecegovini, nas je sve začudilo to direktno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. To je čak neskrivena prijetnja za Bosnu i Hercegovinu. Naređuje se Bosni i Hercegovini šta smije, šta ne smije da radi. Mislim da je izazvana nervoza nakon izjave predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, i da će se takve reakcije smiriti. I Bosna i Hercegovina će sasvim sigurno nastaviti putem koji je trasirala kroz strategije, kroz Zakon o odbrani, kroz odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine 2009. i 2019. godine bez obzira na mišljenje Rusije - rekao je danas Izetbegović.

Izetbegović je na press konferenciji je govorio o temi koja se tiče unutrašnje i spoljne silnice u restituciji građanskog uređenja BiH. Počeo je pomenom na sve one koji se bore sa koronom u ovom trenutku i koji su izgubili bitku sa ovom zarazom. 

- Počeo bih pomenom na sve one koji se bore sa koronom i na one koji su nažalost tu bitku izgubili. Među njima su i dva draga čovjeka David Kamhi i naš Mario Pejić. Nek je Božiji rahmet i Božija milost na sve te ljude - rekao je Izetbegović. 

Potom je govorio o uređenju naše zemlje, Dejtonskom sporazumu. 

- Bosna i Hercegovna je do 95' godine bila unitarna država, koncipirana na građanskom principu, i mislim da je taj sistem nešto što čuva supstancu Bosne i Hercegovine, multietničnu zajednicu. Bez njega polahko gubimo to što jeste duh BiH. Uvijek su postojali ključevi, iza Dejtona su to propisani mehanizmi kojima se štiti vitalni nacionalni interes, a sada su to dosta rigidni mehanizmi koji po meni nisu dobri za Bosnu i Hercegovinu. Vitalni nacionalni interes je upitna stvar. On se u ovakvom obimu koristi u BiH isključivo. Srećemo neke slične stvari u Sjevernoj Irskoj, Belgiji... - rekao je Izetbegović.

Zatražio sam od visokog predstavnika original Dejtonskog sporazuma 

Osvrnuo se potom na agresiju na BiH. 

- Agresija na Bosnu i Hercegovinu je segregirala, razdvojila etničke skupine u BiH i Dejton je ustvari spriječio veće zlo, a veće zlo je bio nastavak nečega što je na momente dobivalo dimenzije građanskog rata. Išlo se u dalju podjelu Bosne i Hercegovine. Procijenjeno je da je bolje prihvatiti mehanizme koji su ponuđeni, koji nisu dobri, kao što za pacijenta nije dobar neki fiksator ili gips, ali omogućava da taj gips i fiskator jednog dana budu skinuti i da pacijent normalno profunkcioniše. Tako je shvaćeno i sa Dejtonom. Bolje je, što kažu, i 100 dana pregovarati i popravljati stvari, nego jedan dan ratovati. Upitan je sam termim kontstitutivni narodi. Na zapadu države nisu koncipirane na takav način. Problematičan je i sam prijevod. Recimo, ovih dana pisao sam visokom predstavniku zatražio da konačno nakon 25 godina, evo 26 godina dobijemo original Dejtonskog mirovnog sporazuma, na bazi kojeg ova država četvrt vijeka funkcioniše, prijevode na tri jezika - rekao je Izetbegović tokom današnje online press konferencije.  

SDA trebaju prestati izjednačavati sa ostale dvije nacionalne stranke 

Naglašava da u našoj zemlji moraju prevazići bespotrebne podjele koje oduzimaju snagu onome što se može nazvati probosanskim, prograđanskim frontom u BiH.

- Po meni su to građanske stranke, SDA, međunarodna zajednica, evropske institucije i nevladine organizacije. Stranku demokratske akcije trebaju prestati tretirati na način da je izjednačavaju sa druge dvije nacionalne stranke. SDA jeste utemeljena u bošnjačkom narodu i ona brani interes toga naroda na jedan probosanski, proevropski način i tu nije ostala samo na riječima, to je pokazala kroz vrijeme - naglasio je Izetbegović i dodao: 

"Uporno smo se borili da se očuva multietnična supstanca Bosne i Hercegovine. SDA je najjača bosanska stranka, jači smo od SNSD-a. Potrebna je saradnja građanskih stranaka sa SDA. Potreban je prodor. Ja prihvatam rivalstvo u FBiH, ali kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, dijaspora, tu ne bi trebalo biti takvih podjela. Mi u ovom času imamo nula prodora takozvanih građanskih stranaka na teritorije gdje je bio HVO, gdje je bila vojska RS-a, a gdje su danas HDZ i SNSD". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.