open-navfaktor-logo
search
Uoči Bajrama
Izdate preporuke za kupovinu i klanje kurbana
U prostorijama Federalne uprave za inspekcijske poslove danas je održan sastanak s predstavnicima Rijaseta Islamske zajednice u BiH, povodom organizacije klanja kurbana i poštivanja zakonskih obaveza i preporuka IZ u BiH u vezi s postupanjem s kurbanskim mesom i zbrinjavanjem nusproizvoda nakon klanja kurbana.
14.07.2020. u 16:31
get url
text

Na sastanku su istaknuti problemi s kojima se Islamska zajednica suočava, posebno u pogledu zbrinjavanja kurbanskih kožica, te su dogovoreni modaliteti i načini za unapređenje postupanja svih aktera u pogledu zakonitog postupanja uz poštivanje higijenskih i veterinarskih standarda.

- Obostrano je konstatovano da Islamska zajednica BiH permanentno, iz godine u godinu, svim raspoloživim kapacitetima uspješno radi na standardizaciji procesa postupanja svih aktera u lancu (od uzgoja životinje do podjele kurbana i zbrinjavanja nusproizvoda klanja), kako u organizaciji Islamske zajednice BiH, tako i svih drugih fizičkih i pravnih osoba i organizacija koje učestvuju u uzgoju, klanju i distribuciji kurbanskog mesa - saopćeno je iz FUZIP-a.

Naglašena je i obaveza predaje i prijema mesa kurbana za javnu potrošnju isključivo uz veterinarsku potvrdu kao i maksimalno angažovanje vlasnika kurbana u smislu zbrinjavanja nusproizvoda, tako da tek u slučaju nemogućnosti rješavanja navedenog problema u okvirima vlastitih i lokalnih kapaciteta isti budu delegirani predstavnicima Islamske zajednice BiH na terenu.

- Dogovoreno je da se u periodu do Kurban bajrama intenzivira komunikacija između FUZIP i IZ BiH, a nakon bajramskih praznika održi sastanak na kojem će se analizirati stanje i usvojiti strategija za naredni period - dodaje se u saopćenju.

Sastanku su prisustvovali Zejnil Rebihić, Direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice i Bilal Memišević, šef odjela za ekonomske poslove, ispred Rijaseta Islamske zajednice u BiH, te direktor Anis Ajdinović i glavni federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić, ispred Federalne uprave za inspekcijske poslove.

- U nastojanju da u najvećoj mogućoj mjeri umanjimo rizik po zdravlje ljudi, zdravlje životinja i okoliš uoči predstojećeg Kurban bajrama, a u cilju zaštite prevashodno domaćih poizvođača, sve zainteresovane strane upoznajemo s preporukama za kupovinu i klanje životinja, kako slijedi:

1. Kupovinu životinja nastojati obaviti samo kod poznatih i pouzdanih proizvođača;
2. Prilikom kupovine, obavezno tražiti dokumentaciju koja se odnosi na veterinarsku svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja i, po mogućnosti, istu uslikati;
3. Klanje životinja nastojati obaviti na organiziranim, za to predviđenim mjestima;
4. Klanje u domaćinstvu obavljati samo u slučaju kada isto nije organizovano i tada, u skladu s mogućnostima, nastojati obezbijediti veterinarsko-zdravstveni pregled životinje prije klanja, te trupa i organa nakon klanja. Ukoliko za to ne postoji mogućnost, a postoji sumnja u stanje trupa i organa nakon klanja, to uslikati i poslati veterinaru na mišljenje;
5. Kožice obavezno nasoliti i čuvati na hladnom;
6. Ostale nusproizvode klanja (crijeva, rogovi i slično, a posebno krv i krv zajedno sa površinskim slojem zemlje gdje se obavilo klanje) zakopati na mjestu koje nema podzemnih voda na dubini većoj od 0,5 m ispod površine zemlje, u jamu obloženu pvc folijom;
7. U toku i nakon klanja obezbijediti čiste tkanine i dezinfekciono sredstvo za dezinfekciju ruku, noževa i površina (npr. ZOONO preparati na bazi nano čestica, koji posjeduju halal certifikat), a posebno dezinsekciono sredstvo (otpina živog ili gašenog kreča, drvenog luga i slično) za dezinfekciju manipulativnih površina tla.

Dodatne informacije možete dobiti na telefon Federalne uprave za inspekcijske poslove
033 56 33 60 - saopćeno je iz FUZIP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.