open-navfaktor-logo
search
Nakon "showa" na TV-u
Izdata naredba o slušanju telefonskih razgovora zločinca Mladića
Mladić se 16. novembra obratio gostima u emisiji – Vojsilavu Šešelju i Pavelu Dorokhinu – nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko Mladić, koji je također gostovao u toj emisiji
19.11.2018. u 12:02
get url
text

Ured registrara Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) naredio je slušanje poziva bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića nakon što se telefonskim putem iz pritvora javio u emisiju srbijanske televizije "Happy".

-Nadgledanje i slušanje pritvorenikovih skorijih, prethodnih i budućih neprivilegovanih telefonskih razgovora u određenom vremenskom periodu je potrebno kako bi se osigurali sigurnost i red u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN), te je u interesu sprovođenja pravde - navedeno je u odluci Ureda registrara.

Prema toj odluci od 16. novembra, komandantu pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija je naređeno da sluša i rezimira Mladićeve neprivilegovane razgovore u proteklih sedam dana, uključujući i one od 16. novembra, kao i razgovore koje će napraviti u narednih 30 dana.

Također je navedeno da Ured registrara nije prethodno odobrio Mladiću da koristi prostorije za komuniciranje u pritvorskoj jedinici kako bi kontaktirao medije, te da postoji vjerovatnoća da je on prekršio pritvorska pravila.

Mladić se 16. novembra obratio gostima u emisiji – Vojsilavu Šešelju i Pavelu Dorokhinu – nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko Mladić, koji je također gostovao u toj emisiji.

Ratka Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina. Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, bit će duži nego što je planirano zbog izuzeća sudija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.