open-navfaktor-logo
search
Stranačko Predsjedništvo
Izborni zakon: Čović ponovo o maksimalističkim ciljevima, samo ne govori da ih HDZ postavlja
Predsjedništvo HDZ-a BiH na današnjoj sjednici u online obliku putem videokonferencije razmatralo je Izborni zakon BiH i dinamike svih procesa u predstojećem razdoblju.
31.03.2021. u 16:16
get url
text

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović predočio je aktivnosti radnih grupa koje su formirane kako bi se održala visoka intenzivnost razgovora s obzirom na postavljene rokove, iako nisu pretpostavljene potpisanim Sporazumom o načelima i izmjena i dopuna u Mostaru koji su potpisali predstavnici HDZ-a BiH, SDA i međunarodnih predstavnika.

- Upravo kohezija tih radnih grupa treba ponuditi konkretno rješenje koje garantuje stabilnost u nastavku evropskog puta BiH, i što je najvažnije, rješava sve diskriminatorne odredbe sadržane u predmetima "Ljubić" i "Sejdić i Finci". Maksimalistički ciljevi i isključivost ne mogu biti dio konstruktivnih razgovora i neće biti mehanizam za kupovinu vremena kako bi se održao status quo - navodi se u saopćenju Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Čović je izdvojio i zadovoljstvo održanom međunarodnom naučnom konferencijom u Neumu koja je okupila domaću i međunarodnu akademsku elitu iz područja pravnih i politoloških nauka na kojima su ponuđeni referentni okviri na evropskom i euroatlantskom putu. EU i NATO ostaju ključni vanjskopolitički ciljevi i prioriteti legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda i takav stav će biti snažno zagovaran na domaćim, međunarodnim i globalnim forumima.

U kontekstu aktuelnih događanja oko pandemije koronavirusa zaključeno je kako uz sve poteškoće koje neminovno postoje, niti jedan nivo vlasti ne smije tražiti alibi, nego snažno djelovati kako bi proces vakcinacije i imunizacije cjelokupnog stanovništva konačno otpočeo, navodi se u saopćenju. 

Podsjećamo, u intervjuu za Faktor, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je govorio upravo o maksimalističkim ciljevima. 

- Dok se ne ispoštuju Ustav i zakoni, SDA neće sjesti za pregovarački sto sa HDZ-om. A što se tiče samog prijedloga HDZ-a, on je potpuno na liniji njihovih jednostranih zahtjeva, i uz to je neprovodiv. Ne može se implementirati presuda po apelaciji Sejdić/Finci bez izmjene Ustava BiH kojom će se svima u ovoj zemlji pružiti šansa da budu izabrani za člana Predsjedništva BiH. A HDZ insistira da jedan od tri člana Predsjedništva BiH mora biti Hrvat. Dragan Čović je u svom intervjuu "Avazu" optužio SDA da ima "maksimalističke ciljeve", a ustvari su zahtjevi HDZ-a maksimalistički i neprovodivi - poručio je Izetbegović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.