open-navfaktor-logo
search
Sjednica u Mostaru
Izborni zakon BiH: Predsjedništvo HNS-a poziva na nastavak pregovaračkog procesa
Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u petak je u Mostaru raspravljalo o stanju pregovaračkog procesa o izmjenama Izbornog zakona BiH, ukupnoj trenutnoj političkoj situaciju te zaključcima Evropskog vijeća.
25.03.2022. u 18:17
get url
text
HNS

Hrvatski politički predstavnici pozdravili su razgovor o BiH na visokom nivou EU te usvajanje zaključaka Evropskog vijeća. Smatraju kako je to nastavak diplomatskih aktivnosti institucija EU u prevladavanju političke krize i jačanja stabilnosti, ali i sigurnosnog aspekta na prostoru Jugoistočne Europe.

HNS je zahvalio premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću kao i dužnosnicima Vlade hrvatske na ustrajnom, snažnom i prepoznatom angažmanu na najvišim nivoima za ostvarivanje pune jednakopravnosti hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH kao i evropskom putu BiH, saopćeno je iz HNS-a.

Tokom sjednice Predsjedništva HNS-a BiH iskazano je zadovoljstvo činjenicom da su evropski dužnosnici snažno pozvali na brzo okončavanje ustavnih i izbornih reformi u Bosni i Hercegovini, koje su okarakterizirali kao vitalnima za opću stabilnost i funkcionalnost države.

Predsjedništvo HNS-a podržalo je Strateški kompas usvojen u EU kao temeljni dokument evropske vanjske politike. Današnje zasjedanje Evropskog vijeća potvrdilo je nastavak aktivne politike i uloge prema BiH u postizanju funkcionalne i stabilne BiH.

HNS je na današnjoj sjednici pozvao na nastavak pregovaračkog procesa, ističući kako su jasno definirani stavovi HNS-a potvrđeni na današnjoj sjednici. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim nivoima je minimum kojeg politički sistem kreiran Dejtonskim mirovnim sporazumom mora zadovoljavati, poručili su iz HNS-a.

HNS BiH je istakao kako jasno i nedvosmisleno podržava demokratske institucije i demokratske procese te potvrđuje kako se još uvijek nisu realizirali svi nužni formalno pravni-uvjeti za održavanje demokratskih izbora. Neustavne odredbe Izbornog zakona BiH koje je Ustavni sud BiH stavio van snage još uvijek nisu implementirane.

Hrvatski narodni sabor je zahvalio premijeru Vlade RH Plenkoviću i svim diplomatskim dužnosnicima Vlade RH na historijskoj ulozi i naporima koje svakodnevno ulažu u očuvanje jednakopravnosti hrvatskoga naroda na i puta BiH u Evropsku uniju. Uz RH, HNS je zahvalio i svim članicama EU koje su podržale Strateški kompas, prepoznajući važnost hitnog stabiliziranja političkih prilika i postizanja konačnog dogovora oko Izbornog zakona BiH, navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.