open-navfaktor-logo
search
Izazivanje emocija
Izborni slogani stranaka od 1990. do danas, čime su nas to političari "bombardovali"
Građani Bosne i Hercegovine uskoro će biti sa svih strana bombardovani političkim porukama stranaka, obećanjima i predstavljanjima svih kandidata za Lokalne izbore koji će se održati 15. novembra.
23.09.2020. u 07:46
get url
text
get url
text

Izborni slogani koriste se kao oružje u rukama stranaka, koje putem njih nastoje usmjeriti glasače ka svojoj političkoj opciji. Bit je izazvati emocije sloganom, bile one pozitivne ili negativne.

Prisjetimo se u protekle tri decenije slogana nekih od stranaka u našoj zemlji.

- Biće brda puna meze, Miljackom će teći šljiva, samo zaokruži ime: mister Nazif, Nazif Gljiva - pjevali su 1990. godine Elvis J. Kurtović i Rambo Amadeus, u čast kandidature poznatog estradnog umjetnika Nazifa Gljive za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

SDS je na prvim višestranačkim izborima 1990. godine izašao sa sloganom "Srbi - vi smijete da budete Srbi", dok su iz HDZ-a BiH poručivali "Naše ime je naš program", odnosno "Zna se - HDZ". SDA je te godine na izbore glasače mobilizirala porukom "SDA - demokratija" dok je SKBiH-SDP poručivao "Živjet ćemo zajedno".

U poslijeratnoj Bosni i Hercegovini od izbora do izbora rastao je i broj stranaka, a time se povećavao i broj izbornih slogana koje su glasači imali prilike tokom predizborne kampanje stalno gledati i slušati.

Ovo su samo neki od dosadašnjih izbornih slogana:

SDA – SDA za BiH; U svojoj vjeri i na svojoj zemlji; Deset najtežih godina zajedno; Nadglasajmo nepravdu i laž; Svi su odabrali svoje, a Vi?; SDA za BiH – jedna i jedina; U jedinstvu je snaga; Narod zna; Snaga naroda.   

Stranka za BiH - Država prije svega; Vrijeme je za BiH bez entiteta; 100 posto BiH; BiH prije svega; Mi odustati nećemo  

SDS - Sviće; Vratimo Srpsku narodu; U ime naroda; Glasajmo Srpski; Zajedno za Srpsku...

SNSD - Srpska zauvijek; Budućnost Srpskoj; Naprijed Srpska; Moja kuća Srpska; Prvo Republika Srpska; Za pobjedu Srpske; Pod zastavom Srpske; Okupljanje za Srpsku

SDP - Sa nama BiH može bolje; Ujedinili smo sebe, ujedinit ćemo i zemlju; Država za čovjeka; Zemlja za sve nas

SBB - Uz narod - cunami pravednosti i snažnog razvoja; Ekonomija, a ne dinastija; Biraj moćnu BiH; Sve za državu; Život za BiH

HDZBiH - Mir je naš izbor; Mi pripadamo Evropi; Snaga kojoj vjerujem; Opredjeljenje ili istrebljenje; Hrvatski odgovor; Hrvatski izbor

HDZ 1990 - Snaga zajedništva; Za svoj narod, za svoju zemlju; Podvucimo crtu

Demokratska fronta - Odlučno u promjene; BiH pobjeđuje; Za život kakav želiš

Naša stranka – Nemamo slogane, imamo rješenja; Budimo dobre komšije; Zajedno i tačka

Na OVOM LINKU možete pogledati galeriju fotografija ''Rat plakata'' koja se odnosi na izbore 1990. godine, poznatog bh. fotografa Milomira Kovačevića Strašnog. 

Pored univerzalnih stranačkih poruka, kandidati ponekad sami osmisle dizajn svojih plakata i izborne slogane, a nerijetko se na njima potkradaju i pravospisne greške. Pogledajte galeriju slika. 

{$galerijaFotografija}

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.