open-navfaktor-logo
search
Bira se novi Bundestag
Izborni dan u Njemačkoj: Izlaznost do 14 sati 36,5 posto bez glasova putem pošte
U Njemačkoj se održavaju parlamentarni izbori na kojima glasači biraju 20. saziv saveznog parlamenta, Bundestaga, javlja Anadolu Agency (AA).
26.09.2021. u 17:12
get url
text

Birališta su otvorena u osam sati po lokalnom vremenu, a glasanje će trajati sve do 18 sati. Izlaznost u cijeloj zemlji do 14 sati iznosila je 36,5 posto, u poređenju sa 41,1 posto u isto vrijeme na izborima 2017. godine, podaci su Federalne komisije za izbore. Međutim, ovdje nisu ubrojani glasovi putem pošte.

Kako navode njemački mediji, nekoliko dana prije izbora, oko 35 posto birača izjavilo je da nisu tačno znali za koga će glasati na izborima.

Međutim, od jutros je na biralištima u cijeloj zemlji zabilježen značajan odziv glasača. Na pojedinim biračkim mjestima u Berlinu mogli su se vidjeti dugi redovi građana koji čekaju da glasaju.

Federalna komisija za izbore Njemačke zatražila je od glasača da poštuju mjere protiv pandemije koronavirusa na biralištima tako što će nositi masku u zgradi, poštovati higijenske mjere i držati socijalnu distancu.

Mnogi građani Njemačke već su glasali putem pošte, uglavnom zbog straha od koronavirusa, a vlasti očekuju da će na ovim izborima više od 40 posto glasova biti poslano upravo putem pošte.

Preliminarni rezultati izbora očekuju se nedugo nakon zatvaranja birališta.

Na parlamentarnim izborima učestvuje ukupno 47 stranaka, a pravo glasa ima oko 60,4 miliona birača. Na ovim izborima birači imaju mogućnost birati između 6.211 kandidata u 299 izbornih jedinica u 16 saveznih država.

Očekuje se da će se broj zastupnika u Bundestagu, koji broji 709 zastupnika, još više povećati zbog različite primjene u izbornom sistemu.

Na ovim izborima prvi put će glasati i oko 2,8 miliona birača. Od ukupnog broja glasača 31,2 miliona čine žene, a 29,2 miliona muškarci.

Također, 21,3 posto glasača su stariji od 70 godina, a stopa glasača mlađih od 30 godina je 14,4 posto. Procjenjuje se da će se broj ljudi koji glasaju poštom ove godine povećati, a oko 40 posto glasača moglo bi iskoristiti takvu mogućnost.

Dosadašnja kancelarka Angela Merkel, koja je vladala zemljom 16 godina, nije se ponovo kandidovala tako da se za poziciju kancelara utrkuju predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kandidat za kancelara Njemačke ispred konzervativnog bloka CDU/CSU, 60-godišnji Armin Laschet, aktuelni ministar finansija, 63-godišnji Olaf Scholz iz Socijaldemokratske partije (SPD) i kandidatkinja Zelenih, 40-godišnja Annalena Baerbock.

Prema rezultatima anketa, očekuje se žestoka borba između CDU/CSU i SPD.

Na izborima 2017. godine CDU/CSU je osvojio 32,9 posto glasova, SPD 20,5 posto, Alternativa za Njemačku (AfD) 12,6 posto, Slobodna demokratska stranka (FDP) 10,7 posto, Lijeva stranka 9,2 posto, a Zeleni 8,9 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.