open-navfaktor-logo
search
Ljekarska komora KS
Izborna skupština je prekinuta zbog unaprijed pripremljenog scenarija
Od početka same Skupštine bilo je jasno da se radi o isplaniranom scenariju osporavanja validnosti kandidature pojedinih članova, navode iz Ljekarske komore KS
26.09.2018. u 19:02
get url
text

Danas je sazvana 5. Izborna skupština Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Dužni smo obavijestiti javnost da je došlo do prekida Izborne Skupštine zbog unaprijed pripremljenog scenarija od jedne interesne grupe čija je uputstva potpisao dr. Hasan Tanović i koji objavljujemo u prilogu ovog saopćenja u cjelosti.

Također, imamo izjave mnoštva delegata na koje je vršen pritisak od nekih članova Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo. Od početka same Skupštine bilo je jasno da se radi o isplaniranom scenariju osporavanja validnosti kandidature pojedinih članova koji su ranije delegirani od kolega iz njihovih organizacionih jedinica. Nemoguće je bilo nastaviti rad Skupštine, pa je prekinuta zbog gubitka kvoruma od kolega koji nisu željeli da učestvuju u unaprijed kreiranom scenariju. Rad po ovom unaprijed kreiranom scenariju bi bio dalje kršenje Pravilnika o izboru tijela komore, gdje decidno u članu 21. i 22. stoji da se prigovori na rad Centralne izborne komisije postavljaju 48 sati od objavljivanja kandidata na web stranici, koji su dostavljeni svim delegatima Skupštine u predviđenom roku.

Svjedoci smo da je Izborna skupština pretvorena u predizborni skup pojedinih političkih opcija u Kantonu Sarajevo, čemu svjedoči i broj kandidata za izbornih listi koji su prisustvovali Izbornoj skupštini.
Žalosno je da pojedini delegati nisu prepoznali dosadašnji rad aktuelnog rukovodstva Komore i ničim se nisu oglasili o napretku u proteklom periodu. Po pri put Komora je obezbjedila sopstveni prostor, uredila pravilnike o registrovanju ljekara Komore, izdavanje licenci. Po prvi put je uredila Komoru u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i uvela Komoru u zakonski okvir. Došlo je do kršenja demokratskih procedura od jednog broja delegata koji nisu dozvolili izjašnjavanje o prijedlogu delegata o načinu glasanja, što je bilo u skladu sa Pravilnikom o o izborima.

U skladu sa statutarnim i drugim aktima Komore održat ćemo izbore u narednom periodu, bez unaprijed kreiranog scenarija od različitih interesnih grupa. U fotogaleriji pogledajte kako izgleda navedeni scenarij.

{$galerijaFotografija}

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.