open-navfaktor-logo
search
Još bez epiloga
Izborna prevara u Srebrenici: Nakon 16 mjeseci najavljuje se tužilačka odluka u slučaju Bektić
Sjećate li se Bege Bektića, nekadašnjeg predsjednika Općinskog odbora Socijademokratske partije (SDP) Srebrenica, koji je početkom decembra 2020. godina bio glavna vijest na većini medijia u Bosni i Hercegovini? 
29.03.2022. u 11:54
get url
text

Podsjetimo, Bektića je 1. decembra 2020. zajedno sa još dva člana SDP-a Muamerom Sandžića i Enverom Hamzićem uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnji u izborne prevare tokom izbornog procesa u Srebrenici.

Uhapšeni su zbog sumnje da su ukrali identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su, potom, fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte. Sve je to urađeno kako bi se osigurali glasovi za Mladena Grujičića u utrci za načelnika, kao i za SDP čiji je nosilac liste bio Bektić.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH šuti, Bego Bektić napreduje kod Grujičića

Saslušani su u svojstvu osumnjičenih, ali i dan kasnije pušteni na slobodu. Zbog registrovanih nepravilnosti izbori u Srebrenici su ponovljeni, a Bektić je u međuvremenu posao našao u općinskim službama. Je li to nagrada za učinjeno ili tek splet sretnih okolnosti po Bektića, znaju samo on i načelnik Srebrenice Grujičić.

U međuvremenu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine skoro pa ništa nije uradilo.

- Predmet je u radu, vrši se analiza prikupljene dokumentacije. Kada se izvrše sve potrebne radnje, uskoro će biti donesena tužilačka odluka, te će javnost biti informisana - odgovorili su Faktoru iz Tužilaštva BiH.

"Analiza prikupljene dokumentacije" i "sve potrebne radne" traju tako već punih 16 mjeseci. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.