open-navfaktor-logo
search
Ankara
Izbori u Turskoj: Glasali predsjednički kandidati Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan
Kemal Kilicdaroglu, kandidat opozicionog Nacionalnog saveza predvođenog Republikanskom narodnom partijom (CHP) na predsjedničkim izborima u Turskoj obavio je svoju građansku dužnost u Ankari. U glavnom gradu Turske glasao je i Sinan Ogan, kandidat Saveza predaka za predsjednika Turske.
14.05.2023. u 12:27
get url
text

Kilicdaroglu je u pratnji supruge Selvi glasao u školi u glavnom turskom gradu.

Obraćajući se novinarima, Kilicdaroglu se zahvalio svim građanima koji su izašli na izbore i glasali.

- Nedostajala nam je demokratija, uradili smo ono što je bilo potrebno. Svima nam je mnogo nedostajalo da budemo zajedno. Svima nam je mnogo nedostajalo da se zagrlimo. Vidjet ćete, nadam se da će proljeće doći u ovu zemlju i da će proljeće uvijek trajati - rekao je Kilicdaroglu.

Sinan Ogan, kandidat Saveza predaka za predsjednika Turske, u pratnji supruge Gokcen i djece Gokturk i Zeynep stigao je u distrikt Cankaya u Ankari gdje je obavio građansku dužnost.

Još jednom je uputio poziv građanima da izađu na izbore i glasaju.

- Provedite ove izbore u prazničnom raspoloženju u miru, sretno - rekao je Ogan.

Muharrem Ince (FOTO: AA)

Predsjednik Stranke domovine Muharrem Ince, inače jedan od četverice predsjedničkih kandidata na današnjim izborima u Turskoj koji se nekoliko dana prije izbora povukao iz izborne utrke, glasao je u distriktu Cankaya u Ankari, nakon čega je govorio za medije.

Ince je prokomentarisao pisanje u medijima o postojanju navodnih snimaka "kompromitirajućeg sadržaja", odnosno vezi tih snimaka s njegovom odlukom da izađe iz izborne trke. Ince je kazao kako to nije tačno, kako takav video ne postoji.

Podvukao je kako je riječ o kleveti iza koje stoje terorističke organizacije PYD, FETO i PKK.

- Već 50 dana sam na udaru terorističkih organizacija. Zar to ne vidite? Molim vas da vaše vijesti budu tačne. Ne postoji nikakva kaseta. Riječ je o snimcima skinutim sa izraelskih porno stranica. Želim da to ispravite. Ne igrajte se s mojim dostojanstvom. Za to ne postoji potvrda. Zbog toga je privedeno 17 osoba - rekao je Ince.

Kazao je kako iza montiranih snimaka stoje pripadnici terorističke organizacije FETO, te poručio kako će pojedinačno tužiti sve one koji šire te snimke.

- Oni koji to šire, samo iz političkih razloga, uključujući i moje stare prijatelje, jednog po jednog, moji advokati trenutno istražuju. Tužit ću svakoga od njih ko god je ovo širio. Ne može postojati takva podlost. Sve je lažno. Sve to je proizveo FETO iz inostranstva i servirao u Tursku. Sve što su učinili meni u posljednjih 50 dana, neka im se vrati - poručio je Ince.

Građani Turske danas glasaju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a biraju između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana moći će po prvi put glasati.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan kandidati su za predsjednika Turske. 

Aktuelni predsjednik Erdogan kandidat je Narodnog saveza predvođenog Strankom pravde i razvoja (AK Parti), na čijem se čelu nalazi. Kemal Kilicdaroglu je kandidat opozicionog Nacionalnog saveza, predvođenog Republikanskom narodnom partijom (CHP).

Sinan Ogan je kandidat Saveza predaka, dok je Muharrem Ince bio kandidat svoje Partije domovine, prije povlačenja kandidature u četvrtak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.