Nekoliko minuta prije ponoći po istočno-američkom vremenu zvanično je obznanjeno da je Demokratska stranka, nakon osam godina, osvojila većinu u Zastupničkom domu Kongresa. Za tu većinu bila su im potrebna 23 nova zastupnička mjesta.

Republikanci su, sudeći po do sada poznatim rezultatima, zadržali većinu i kontrolu u Senatu. Birano je, po prvi put ili ponovo, ukupno 35 senatora, javio je Glas Amerike.

Demokrate u većini u Zastupničkom domu su nova realnost, sa kojom će se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i Republikanska stranka suočavati od početka januara iduće godine, kada Kongres u novom sazivu počne zasjedati.

Trump je i sam često isticao da su jučerašnji izbori referendum o njemu kao predsjedniku. On je praktično i simbolički najveći gubitnik. Bit će mu vrlo teško, ako ne i uzaludno da ostvari mnoge od ličnih, ali i stranačkih intencija, u druge dvije godine mandata.

Analitičari ukazuju i na mogućnost da Demokrate u Zastupničkom domu pokrenu i neke od istraga o dosadašnjim kontroverzama unutar Trumpove administracije. Vrlo je vjerovatno da će se dešavati u protekle dvije godine već viđeno – pokušaji opoziva nekih od zakona usvojenih od Trumpovog ulaska u Bijelu kuću. Samo dva primjera, podsjećanja radi.

Predsjednik Trump i Republikanci pokušavali su i tek djelimično uspjeli opozvati neke odredbe zakona o većini Amerikanaca pristupačnom zdravstvenom osiguranju, usvojenom na ogromno insistiranje i trud Baracka Obame i njegove administracije.

Demokrate su uveliko nezadovoljne zakonom o poreskim olakšicama, usvojenim republikanskom većinom u oba doma Kongresa. Osnovni razlog njihovog nezadovoljstva je procjena da će sa tim olakšicama bogati biti još bogatiji, a da će se srednjoj klasi i siromašnim dati vrlo malo.

Nije nevažno podsjetiti i da je predsjednik Trump isključio Sjedinjene Države iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i iz Pariskog sporazuma o sprečavanju negativnih klimatskih promjena. U pripremu je i zaključivanje ta dva sporazuma, u koje je administracija koju je predvodio Barack Obama uložila ogroman trud.

Detaljni rezultati jučer održanih izbora za novi saziv Kongresa, analize i reakcije uslijedit će narednih dana. Zasad je izvjesno da su izbori protekli korektno, uz manje tehničko-tehnološke poteškoće.

Nije se desilo ništa od onoga na što su upozoravali i čega su se pribojavali mnogi stranački i izborni zvaničnici - upada i manipulacija hakera, prije svega ruskih, u izborne sisteme, biračke spiskove, baze podataka, navodi Glas Amerike.