Opći izbori u BiH protekli su u miru, ali su ih karakterizirale podjele po etničkim linijama, mišljenje je Međunarodne izborne posmatračke misije nadležne za posmatranje izbora koja je danas javnosti prezentirala postizborni izvještaj, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvještaj su predstavili specijalni koordinator i vođa kratkoročne posmatračke misije OSCE-a, Mavroudis Voridis, šefica delegacije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) Dame Cheryl Gillan, šefica delegacije Parlamentarne skupštine OSCE-a (OSCE PA) Pia Kauma, šef Delegacije Evropskog parlamenta Frank Engel, šefica delegacije NATO-ove Parlamentarne skupštine (NATO PA) Rasa Juknevičiene i šef ODIHR-ove dugoročne Izborne posmatračke misije Peter Tejler.

Njihov stav o izbornom procesu je da je glasačima ponuđen veliki izbor kandidata koji su mogli slobodno voditi kampanju, ali kampanja je bila fokusirana na napade na ličnost i širenje straha više nego na pružanje alternativa i jasnih načina rješavanja pitanja u BiH.

Voridis je skrenuo pažnju na složenost i nedostatke postdejtonskog sistema koji je, kako je naveo, trebao davno biti adekvatno mijenjan te je pozvao predstavnike institucija da ne gube vrijeme te da se odmah počnu baviti prijeko potrebnim reformama.

Gillan je istakla da su birači iz velike ponude stranaka i kandidata mogli slobodno odbrati, ali je podsjetila da su izbori ponovo održani uz kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima vezano za diskriminaciju na osnovu etničke pripadnosti i mjesta prebivališta.

Kauma je napomenula da mlade generacije zaslužuju više političkih alternativa, dodajući da regulativni okvir ne omogućava transparentnost i odgovornost u pogledu finansiranja kampanja.

Na finansiranje političkih partija u kampanji ukazao je i šef delegacije Evropskog parlamenta Frank Engel te najavio da će se EP nastaviti baviti stanjem u BiH.

Juknevičiene je naglasila da se političari u BiH trebaju posvetiti fundamentalnim pitanjima vezanim za ustavni i pravni okvir.

U izvještaju je navedeno da je Centralna izborna komisija (CIK) izborni proces provela efikasno usprkos ograničenom budžetu i broju osoblja, a u atmosferi stalnih kritika i navoda koji se odnose na tehničke pripreme.

Šef Izborne posmatračke misije ODIHR-a Tejler je naveo je da su osnovne slobode ispoštovane, ali u isto vrijeme prisutan je dugotrajni nedostatak povjerenja u institucije zemlje te je najavio da će u konačnom izvještaju ODIHR-a biti i ponuđene preporuke za identificirane nedostatke.

Međunarodna izborna posmatračka misija se sastoji od oko 320 posmatrača iz 43 zemlje, uključujući oko 250 posmatrača koje je ODIHR angažirao na dugoročnoj i kratkoročnoj osnovi, 30 parlamentaraca i članova osoblja OSCE PA, 18 iz PACE-a, devet iz EP-a, kao i osam iz NATO PA.