open-navfaktor-logo
search
Šansa za demokrate
Izbori u Americi: Danas se održava "referendum" o Donaldu Trumpu
BBC objašnjava da se ovoga puta biraju novi članovi Kongresa, ali da bi ishod glasanja mogao da utječe na ishod Trumpovog predsjedavanja
06.11.2018. u 08:32
get url
text

Dvije godine nakon što je izabran američki predsjednik Donald Trump, američki glasači u utorak ponovno glasaju kako bi izabrali nove članove Zastupničkog doma i Senata, a svjetski mediji razmatraju šanse za mogući povratak demokrata i preuzimanje jednog od dva doma Kongresa.

BBC objašnjava da se ovoga puta biraju novi članovi Kongresa, ali da bi ishod glasanja mogao da utječe na ishod Trumpovog predsjedavanja: "Svih 435 mjesta u Zastupničkom domu se popunjavaju na ovim izborima. Ako demokrate žele da preuzmu kontrolu nad Domom tako što će imati najviše mjesta, morat će da oduzmu najmanje 23 mjesta od republikanaca.“

BBC dodaje da pažnju treba posvetiti borbi za Senat, koji je trenutno pod minimalnom kontrolom republikanaca 51-49, i da su tu u igri 35 od 100 mjesta, prenosi RSE.

- I ne zaboravimo tzv. "Roze talas". Ove godine na izborima se kandiduje više kandidatkinja nego ikada ranije... Neke kandidatkinje kažu da će nadoknaditi poraz Hillary Clinton 2016. godine, ali je ljutnja zbog predsjedničke politike najčešći faktor. S druge strane, republikanska podrška može da se održi jer američka ekonomija u dobrom stanju.

BBC navodi i da kada se ovi izbori završe, misli se usmjeravaju na naredne predsjedničke izbore 2020. godine.

- Pored izbora za Kongres 6. novembra, bira se 36 od 50 državnih guvernera. Od tih 36, 26 su republikanci. Kada započne predsjednička kampanja, guverneri su često velika podrška svojim kandidatima – kroz traženje donatora ili mobilizaciju dobrovoljaca.

Za demokrate, kongresni izbori su svjetionik u mraku, šansa da se ponovo pojave iz političke divljine i odreknu se predsjednika kojeg smatraju opasnom silom, piše urednica AP-a Jullie Pace, koja ocjenjuje da su uoči glasanja mnoge demokrate zabrinute isto onoliko koliko su i puni nade: "Njihova sjećanja iz 2016. godine, kada su gledali u nevjerici kako je Trump prkosio anketama, očekivanjima i političkim normama, još su svježa.“

Pace ističe i da je ove godine istorija na strani demokrata.

- Fokus demokrata je u velikoj mjeri na vraćanju Zastupničkog doma i na pozicijima guvernera na Floridi, u Wisconsinu, Ohiju i drugdje. Stranka također traži iskupljenje na Srednjem Zapadu gde je Trump osvojio bijelce, birače radničke klase koji su godinama podržavali demokrate. U Michigenu, Ohiju, Wisconsinu i Pennsylvaniji, demokrati se izgleda spremaju da povrate bazu - navodi Pace.

Ona dodaje i da bi dobra noć za demokrate u utorak dala obrise za uspješnu borbu protiv Trumpa u predsjedničkoj trci 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.