open-navfaktor-logo
search
Idealnih 11
Izbor Faktora: Ovo je najbolji tim 9. kola Premijer lige BiH
Deveto kolo Premijer lige BiH u fudbalu donijelo nam je dva gradska derbija - sarajevski i tuzlanski.
30.09.2020. u 08:19
get url
text

No, oba nisu odigrana. Zbog nastupa FK Sarajevo u play-offu Evropske lige odgođen je duel protiv Željezničara, ali je odigran meč Tuzla City - Sloboda u kojem su domaći na Tušnju slavili sa 2:1.

Najefikasniji meč odigrali su Olimpik i Borac (1:4), a mostarski Zrinjski je trijumfom kod Krupe potvrdio da je nesretna eliminacija iz Evrope iza njega.

Sportska redakcija portala Faktor.ba odabrala je najbolji tim 9. kola: Semir Bukvić (Mladost DK), Branimir Cipetić, Toni Jović (NK Široki Brijeg), Slobodan Jakovljević, Damir Zlomislić (NK Zrinjski), Đorđe Ćosić, Goran Zakarić, Jovo Lukić (FK Borac), Samir Zeljković (FK Velež), Josip Barišić, Vojo Ubiparip (FK Tuzla City).

Semir BUKVIĆ (Mladost DK) - Iako je njegov tim poražen na gostovanju kod Širokog Brijega, iskusni golman imao je sjajnu noć i najzaslužniji je što Mladost nije doživjela debakl.

Bukvić je u nekoliko navrata odbranio zicere, a tu se prije svega misli na prilike u kojima su bili Jurilj i Cipetić. Mogala je Mladost na kraju možda i do boda, ali sudija Mateo Musa očigledno igranje rukom defanzivca Širokog Brijega nije okarakterisao kao najstrožiju kaznu.

Branimir CIPETIĆ, Toni JOVIĆ (NK Široki Brijeg) - Širokobriježani su proteklog vikenda imali težak zadatak. Iako im je na megdan stigla ekipa protiv koje su bili favoriti, to su morali dokazati i na terenu. Gosti su poveli u 8. minuti golom Anesa Alića, a za preokret se pobrinuo Toni Jović.

Krilni napadač je nakon pola sata igre pogodio iz slobodnjaka za 1:1, da bi na otvaranju drugog poluvremena na asistenciju Ikića pogodio za konačnih 2:1.

Cipetić je još jednom potvrdio reprezentativnu formu. Bilo ga je na svakom dijelu terenu, a u nekoliko navrata našao se u završnici akcija. No, njegove pokušaje na kraju je zaustavljao golman Bukvić.

Slobodan JAKOVLJEVIĆ, Damir ZLOMISLIĆ (NK Zrinjski) - Mostarci su proteklog četvrtka nesretno eliminisani od APOEL-a u trećem pretkolu Evropske lige, a "bijes" su iskalili u ponedjeljak na Krupi. Plemići su slavili uvjerljivu pobjedu sa 3:0 i tako istakli kandidaturu za šampionsku titulu.

Mrežu Krupe načeo je Damir Zlomislić u 14. minuti, a kasnije su pogađali i Nemanja Bilbija (18), te Dinko Trebotić (68).

U odbrani, koju je predvodio Slobodan Jakovljević, sve je funkcionisalo besprijekorno, pa golman Ivan Brkić, praktično, nije ni imao posla.


Đorđe ĆOSIĆ, Goran ZAKARIĆ, Jovo LUKIĆ (FK Borac)
- Banjalučani su do prvog gostujućeg trijumfa ove sezone stigli na Otoci protiv Olimpika.

Borac je slavio sa 4:1, a po dva gola postigli su Jovo Lukić i Goran Zakarić. Osim dva gola Zakarić je upisao i asistenciju, a dva puta je asistirao i Almedin Ziljkić.

Sve je dobro funkcionisalo i u odbrani Borca, a lijevi bek Ćosić, osim u defanzivi, često je imao i izleta na protivničku polovinu.

Samir ZELJKOVIĆ (FK Velež) - Rođeni su do petog ovosezonskog trijumfa stigli nakon preokreta protiv Radnika. Bijeljinci su poveli u 7. minuti iz sumnjive pozicije (nekoliko trenutaka ranije neopravdano poništen gol Veležu), ali je onda uslijedio preokret.

Prvo je Cvijanović u finišu prvog poluvremena pogodio za 1:1, da bi na otvaranju drugog dijela Samir Zeljković zatresao mrežu Radnika za potpuni preokret i konačnih 2:1.

Josip BARIŠIĆ, Vojo UBIPARIP (FK Tuzla City) - Gradski derbi između Tuzla Cityja i Slobode pripao je Građanima koji su slavili sa 2:1.

Mrežu Slobodinog gola načeo je Nermin Crnkić u 14. minuti na asistenciju Josipa Barišića. Izabranici Gradimira Crnogorca izjednačili su na otvaranju drugog poluvremena, ali je rezervista Vojo Ubiparip pogodio za trijumf Tuzla Cityja.

Trener kola

Zlatan NALIĆ (FK Tuzla City) - Prije derbija govorio je kako mu je "Sloboda porodica, a Tuzla City posao", a nakon utakmice može se pohvaliti podatkom koji je rijedak u našem fudbalu. Zlatan Nalić postao je prvi trener koji je ostvario pobjede u tuzlanskim derbijima na klupama oba kluba.

Kao trener Slobode slavio je u sezoni 2018/2019, a tada je jedini gol postigao Antonio Vidović.

Nalić je u nedjelju prelomio derbi u trenutku kada je Sloboda izjednačila. Tada je na teren poslao Voju Ubiparipa, a iskusni napadač odužio mu je se nekoliko minuta kasnije kada je pogodio za konačnih 2:1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.