open-navfaktor-logo
search
Tim kola
Izbor Faktora: Ovih 11 fudbalera obilježilo je vikend u Premijer ligi BiH
Proteklog vikenda odigrane su utakmice 12. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.
05.10.2021. u 19:57
get url
text

Na svakom meču viđen je barem jedan pogodak, a postignuto ih je ukupno 17. Lidersku poziciju preuzeo je Zrinjski.

Efikasni su bili dueli u Hercegovini između Posušja i Veleža (2:4) i Zrinjskog i Širokog Brijega (4:0).

Uknjižena su i tri remija identičnim rezultatom 1:1. Radi se o dvobojima Borac - Željezničar, Tuzla City - Sarajevo i Rudar - Sloboda.

Leotar je na svom travnjaku s minimalnih 1:0 savladao Radnik. Nemanja Bilbija i Stojan Vranješ nastavili su sjajnu golgetersku formu.

Premijerligaši su na reprezentativnoj pauzi, a redakcija portala Faktor.ba izabrala je najboljih 11 iz proteklog kola.

Mićo VUKANOVIĆ (LEOTAR) - Čuvar mreže Trebinjaca imao je nekoliko zapaženih intervencija, ali i pravovremenih istrčavanja s gola kod rezultata 0:0, kada se meč lomio i u trenucima kada je mogao otići na jednu, ali i na drugu stranu. Na kraju je Leotar postigao jedini pogodak na utakmici i uknjižio tri boda koja im garantuju plovidbu nešto mirnijom lukom.

Josip ĆORLUKA, Slobodan JAKOVLJEVIĆ, Nemanja BILBIJA (ZRINJSKI) - Izabranici Sergeja Jakirovića doslovno su pregazili hercegovačkog rivala Široki Brijeg. Naravno, Zrinjski igra na pogon Nemanje Bilbije koji je bio dvostruki strijelac. Osim što ima zadatak da spriječi rivale u postizanju pogodaka, što radi s dosta uspjeha, Slobodan Jakovljević izuzetno je opasan kod prekida koje ima Zrinjski. Tako je bilo i ovoga puta kada je zatresao mrežu nemoćnih Širokobriježana. Josip Ćorluka standardno je na visokom nivou po desnom boku, asistirao je za prvi gol na meču, a kod drugog je odigrao veliku ulogu sjajnim ubacivanjem iz auta.

Slaviša RADOVIĆ, Mehmed ĆOSIĆ (VELEŽ): Radović je imao zadatak da zaustavi Zvonimira Vukoju, što je s uspjehom uradio, a nagrada je stigla u ofanzivi, postizanjem eurogola za vodstvo Veleža 2:0, što je vjerovatno i prelomilo meč. Ćosić konstantno opasan, veza s Ovčinom po desnoj strani izgleda odlično. Na Mokrom docu bio je strijelac trećeg gola za Velež, a svog prvog premijerligaškog ove sezone.

Sedad SUBAŠIĆ (FK ŽELJEZNIČAR) - Zapažena rola Željinog ljevonogog veznjaka protiv Borca u Banjoj Luci. Odigrao je ključnu ulogu kod vodećeg pogotka Plavih. Odlično je "promiješao" nekoliko fudbalera domaćeg tima i šutirao, golman Pavlović je odbranio, ali samo kratko odbio loptu, a na pravom mjestu je bio Bojo koji je zatresao mrežu.

Adnan DŽAFIĆ (TUZLA CITY) - Napravio mnogo problema Sarajevu na Tušnju. Izuzetno raspoložen za igru. Imao je i konkretne pokušaje prema golu gostiju, ali raspoloženi golman Dizdarević dva puta ga je spriječio da se upiše u strijelce. Na startu meča glavom je pogodio stativu. Ostao je na četiri postignuta gola ove sezone.

Anel HEBIBOVIĆ (FK SARAJEVO) - Svoj prvi gol u sezoni postigao je možda kada je njegovom timu bio i najpotrebniji. U 90. minuti sjajno je s distance pogodio mrežu Tuzla Cityja, uhvativši golmana Fejzića na spavanju i poravnao na 1:1, odnosno Bordo ekipi donio vrijedan bod s Tušnja. Iskusni fudbaler je igrao od 60. minute, na kraju se ispostavilo da je bio Sablićev džoker s klupe. Pogodak u gradu soli bio mu je ukupno 40. u domaćem prvenstvu.

Saša MAKSIMOVIĆ (FK SLOBODA) - Itekako rastrčan, raspoložen, na momente neuhvatljiv za čuvare i defanzivce Rudara. Naročito se to odnosi na prvo poluvrijeme kada je ordinirao po lijevoj strani. U 35. minuti donio je izjednačenje, ispostavilo se i bod Slobodi na gostovanju u Prijedoru. Zbog taktičkih zamisli trenera Žižovića promijenio je nekoliko pozicija.

Stojan VRANJEŠ (FK BORAC) - Još jednom pokazao da se radi o jednom od najboljih fudbalera lige. Da zatrese protivničku mrežu potrebno mu je samo malo prostora. Najbolje su to na svojoj koži osjetili u Željezničaru kada su dozvolili Vranješu da se namjesti u šesnaestercu, a kada je šutirao, golman Bender nije imao nikakve šanse. Ostalo mu je samo da paradom dodatno uljepša pogodak.

TRENER KOLA

Sergej JAKIROVIĆ (ZRINJSKI) - Kako prvenstvo odmiče, njegova ekipa djeluje sve bolje i zrelije. Igra je tečna, uz mnogo trke, presinga, probijanja po bokovima, ubacivanja u protivnički šesnaesterac. To zasad daje rezultat. U potpunosti je u hercegovačkom derbiju nadmudrio kolegu Ivankovića jer Široki Brijeg je pao bez ispaljenog metka, a nije ni pogledao prema golu rivala. Nije ni čudo jer Jakirovićev Zrinjski ima najbolju odbranu prvenstva sa svega četiri primljena pogotka u 12 mečeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.