open-navfaktor-logo
search
11 najboljih
Izbor Faktora: Oni su obilježili 14. kolo Premijer lige BiH
Jedna pobjeda gostiju, tri remija i dva trijumfa domaćih timova, epilog su 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu.
25.10.2021. u 19:10
get url
text

Široki Brijeg je jedini tim koji je ostvario gostujući trijumf, Zrinjski je u jednom od derbija bio bolji od Sarajeva, dok su Tuzla City i Borac podijelili bodove.

Sportska redakcija portala Faktor.ba odabrala je tim 14. kola kojeg čine: Boris Baćak (Posušje), Kristijan Medić (Široki Brijeg), Luka Lučić (Posušje), Emir Jusić (Sloboda), Slobodan Jakovljević (Zrinjski), Dino Hasanović (Velež), Marijan Ćavar (Široki Brijeg), Damir Mehidić (Tuzla City), Demir Jakupović (Rudar), Mirsad Ramić (Sloboda) i Nemanja Bilbija (Zrinjski).

Boris BAĆAK, Luka LUČIĆ (Posušje): Na Mokrom Docu je pao Željezničar, a zasluge za to idu zadnjoj liniji domaćih.

Iskusni golman Baćak uspio je sačuvati mrežu, iako gosti iz Sarajeva i nisu imali previše prilika. S druge strane, Lučić je načeo mrežu golmana Bendera golom u 21. minuti iz slobodnjaka. U finišu meča trijumf Posušja potvrdio je rezervista Dominik Begić.

Kristijan MEDIĆ, Marijan ĆAVAR (Široki Brijeg): Medić je odradio sjajan posao u zadnjoj liniji tima sa Pecare, a asistirao je za vodeći gol Širokobriježana na gostovanju kod Radnika u Bijeljini.

Ćavar se ovog ljeta vratio iz Njemačke na premijerligaške terene i polako hvata formu, koja ga je prije nekoliko godina "lansirala" u Eintracht iz Frankfurta.

Drugi gol za goste postigao je Filip Brekalo, a to je praktično značilo i kraj nadanja domaćim da mogu do bod(ov)a.

Emir JUSIĆ, Mirsad RAMIĆ (Sloboda): Tuzlaci su ostali neporaženi na gostovanju kod Leotara u Trebinju.

Izabranici Mladena Žižovića od 11. minuta imali su igrača manje, a do izjednačenja su stigli u finišu meča, kada je rezervista Ramić matirao domaćeg golmana za 1:1.

Jusić i saigrači iz zadnje linije imali su mnogo posla, koji su solidno odradili, a tek nakon jedne greške kapitena Beganovića Trebinjci su postigli gol.

Slobodan JAKOVLJEVIĆ, Nemanja BILBIJA (Zrinjski): U derbiju 14. kola Zrinjski je na stadionu Pod Bijelim brijegom slavio protiv Sarajeva sa 1:0.

Trenutak odluke dogodio se u 40. minuti kada je Bilbija majstorski pogodio za, kasnije će se ispostaviti, konačnih 1:0. Kapiten Zrinjskog još jednom je potvrdio da je jedan od najboljih igrača domaćeg prvenstva svih vremena.

S druge strane, Jakovljević je komandovao odbranom Plemića, koja nije dozvolila sa Sarajevu uputi šut prema golu kojeg je branio Soldo.

Dino HASANOVIĆ (Velež): Rođeni su bili desetkovani na gostovanju kod Rudara u Prijedoru. Uprkos velikim problemima Mostarci su ostali neporaženi.

Velež je dva puta bio u zaostatku, ali je stizao rezultat i uspio je kući odnijeti bod. Upravo je Hasanović postigao gol za 2:2 u 75. minuti.

Damir MEHIDIĆ (Tuzla City): U pet dana Tuzla City i Borac odigrali su dva meča - u Banjoj Luci i na Tušnju, a oba su završena identičnim rezultatom 1:1

Protekle srijede domaćin je bio Borac, u zaostalom meču 3. kola, a u nedjelju je derbi odigran na Tušnju. Strijelac gola za Tuzlake pred domaćim navijačima bio je Damir Mehidić, koji je majstorski pogodio za konačnih 1:1.

Demir JAKUPOVIĆ (Rudar): Jedan od tri meča koja su završena bez pobjednika je i onaj u Prijedoru, gdje su Rudar i Velež podijelili bodove.

Domaći su dva puta vodili, ali su Mostarci uspjeli da ostanu neporaženi. Strijelac jednog gola za Rudar bio je Jakupović, koji je iskoristio grešku odbrane Veleža i majstorski matirao Kačavendu.

Trener kola

Stipe Balajić (Posušje): Iskusni hrvatski stručnjak nije mogao ni zamisliti ljepši debi na klupi Posušja. Nakon što je dobio radnu dozvolu, prvi put je protiv Želje vodio ekipu uz aut-liniju.

I odmah je upisao trijumf bez primljenog gola. Balajić je u potpunosti nadmudrio starijeg kolegu Tomislava Ivkovića.

Uprkos ovoj pobjedi Posušje je ostalo u opasnoj zoni, ali je došlo na dva boda iza Veleža i Rudara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.