open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Izbor delegata u TK: Svi iz Osmorke radili za NiP, SDP ih pogurao nauštrb svoje zastupnice
U Skupštini Tuzlanskog kantona danas je obavljen izbor delegata Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, a stranke Osmorke dobile su tri delegata, a dvije će pozicije biti odlučene žrijebom zbog jednakog broja glasova kandidata.
21.11.2022. u 20:29
get url
text
Izbor delegata u Skupštini TK

Inače, među strankama Osmorke u TK je apsolutni lider SDP sa osam zastupnika u Skupštini TK, dok Stranka za BiH (SBiH), Narod i pravda (NiP) imaju po dva, a Naša stranka ima jednog. Pokret demokratske akcije (PDA) na izborima je izborio tri zastupnika, ali su dvojica odlučila podržati većinu koju je formirala Stranka demokratske akcije (SDA), pa je stranka koju predvodi Elzina Pirić ostala na jednoj zastupnici.

Današnje glasanje za delegate Doma naroda FBiH pokazalo je da stranke Osmorke u TK, a prije svih SDP kao najača partija, svoj izborni legitimitet stavljaju u službu NiP-a.

Iz Kluba Srba za delegata je izabran Slađan Ilić iz Socijaldemokratske partije (SDP) kao jedini Srbin iz stranaka Osmorke. Njegov stranačeki kolega Dževad Hadžić sa pet SDP-ovih glasova u Klubu Bošnjaka bio je neupitan izbor za Dom naroda. Izen Hajdarević iz Naroda i pravde (NiP) u Dom naroda FBiH ide kao predstavnik Bošnjaka, a prema svemu sudeći, osim što je glasao za sebe podržali su ga zastupnici SDP-a, NS-a, PDA i jedan zastupnik Socijaldemokrata (SD) BiH.

U žrijebu će se naći Asmir Hasić iz Stranke za BiH (SBiH) čija je lista dobila četiri glasa, a s druge strane bit će Damir Šišić iz Stranke demokratske akcije (SDA). Hasić je nakon glasanja bio vidno razočaran, jer je očekivao prolazak u Dom naroda, ali je jedan glas koji mu je bio potreban, očito otišao NiP-u.

Još je zanimljivija situacija u Klubu Hrvata gdje će također odlučivati žrijeb. Boris Krešić iz Demokratske fronte (DF) uz podršku svoje stranačke kolegice Ivane Mijatović prikupio je dva glasa, a zanimljivo je da je SDP-ova Vedrana Petrović svoj glas dala Silvi Banović iz NiP-a pa će ona u žrijeb s kandidatom DF-a.

Kako sada stvari stoje SDP ima dva delegata iz TK, NiP jednog, ali postoji šansa da dobije i drugog. Tako imamo situaciju da je SDP na uštrb svoje zastupnice pogurao NiP-ovu u Klubu Hrvata te je pomogao NiP-u na uštrb kandidata SBiH. Tako se može desiti da SDP sa osam i NiP sa dva zastupnika, imaju po dva delegata u Domu naroda FBiH iz TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.