Rang lista je upućena prije nekoliko dana, nakon što je prethodno bila dostavljena ministru sigurnosti Selmi Cikotiću koji, prema proceduri, potom daje prijedlog Vijeću ministara BiH.

- Nema tu problema. Prema Poslovniku o radu, ministar daje prijedlog Vijeću ministara u roku od deset dana nakon što dobije rang liste. Ako to ne učini, Nezavisni odbor je dužan uputiti rang liste Vijeću ministara u roku od pet dana. Da li je ministar bio u zemlji ili nije tih deset dana, ne mogu reći, ali rok nije propušten – kazao je Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora.

VEZANI TEKST - Nezavisni odbor utvrdio rang listu: Ovo su kandidati za šefove bh. policijskih agencija

Dodao je da se to dešavalo i ranijih ciklusa.

Izjavu ministra Cikotića nismo uspjeli dobiti, dok sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj bi se trebalo odlučivati o ovim imenovanjima još nije najavljena.

Intervjui s kandidatima za rukovdeće pozicije u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine i Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, kao i rangiranje okončani su na sjednici Nezavisnog odbora 19. jula.

Prethodno je Svevlad Hofmann, savjetnik direktora Granične policije i kandidat za direktora ove policijske agencije, podnio zahtjev za izuzeće kompletnog Nezavisnog odbora i za odgodu intervjua. Ustvrdio je da je uočio nepravilnosti i to da je odobren status kandidata nekim koji u oktobru trebaju u penziju iako se radi o imenovanju na četiri godine. Hofmann je podnio i krivičnu prijavu.

Nezavisni odbor je utvrdio da zahtjev za odgodu intervjua neosnovan, dok je zahtjev za izuzeće upućen Parlamentarnoj skupštini BiH koja se o tome još nije očitovala.
Obraliju smo pitali i o navodima da neki kandidati ispunjavaju uvjete za penzionisanje već u oktobru.

- Ne znam za to. U zakonu nigdje nije rečeno da ako neki kandidat ispunjava uvjete za godinu, dvije, da ne može biti direktor – kazao je Obralija.

Dodao je da takva odredba postoji u nekim kantonima i na federalnom nivou, ali ne i na državnom. Kazao je da oni kao Nezavisni odbor nemaju ingerencije da utvrđuju kada će ko u penziju i da podatke iz PIO može dobiti samo osoba na koju se ti podaci odnose i poslodavac, te da sve to "odlično zna kandidat" koji je podnio prijavu.