open-navfaktor-logo
search
Savjeti
Izbjegnite iritaciju i infekcije: Očistite četkice za nanošenje šminke
Ovih dana se vjerovatno manje šminkate, pa pauzu i boravak u svom domu, iskoristite da detaljno očistite pribor za šminkanje.
04.04.2020. u 15:52
get url
text

Iako se često zna desiti da zaboravite očistiti četkice, aplikatore, pa i kozmetičku torbicu, znajte da posljedice neredovne higijene pribora za make up mogu izazvati infekcije, te iritacije kože.

Ponekad zbog nakupina stare šminke na četkicama i spužvicama nanošenje postane otežano, pa šminka djeluje teško. Također, stvara li se crvenilo na mjestima na kojima nanosite šminku, vrlo je moguće da ste dobili infekciju zbog nečiste četkice.

Izvadite sve četke koje imate i svaku stavite pod mlaz mlake vode, skvasite ih dobro cijele. Zatim uzmite blagi sapun ili dječiji šampon te stišćite četku prema vani, vidjet ćete kako izlate ostaci šinke i prljavština.

Dobro isperite i ponovite postupak. Nakon drugog sapunjanja, dobro isperite kako na četki ne bi ostalo sapuna ili šampona koji također mogu iritirati kožu.

Obično su dva sapunanja dovoljna, ali ako i kod drugog ispiranja vidite da iz četkice još izlazi prljavština, svakako ponovite još jednom. Nakon zadnjeg ispiranja jako stisnite četkicu te je otresite nekoliko puta kako bi izašlo što više vode.

Nakon toga stavite je na čist peškir i ostavite da se ocijedi. Sušenje može potrajati i 48 sati. Veoma je važno da se četkica dobro osuši jer se mokra četkica u kombinaciji sa šminkom i kožom pretvara u pravo mjesto za razvijanje i nastanak novih bakterija.

Spužvice za nanošenje šminke možete prati na isti način kao i četke. Dakle, namočite, nasapunajte, isperite i ponavljajte dok voda ne bude čista te ostavite da se dobro osuše.

Spužvice i četkice za nanošenje šminke trebate prati svakih šest sedmica. Ukoliko imate veoam masnu kožu onda se preporučuje da to bude svake četiri sedmice.

Ni sa kim nemojte dijeliti aplikatore za šminku niti šminku, pa čak ni sa članovima porodice niti sa prijateljicama. Svato ima različitu kožu i svoje bakterije i ne znate kako će njihovo ili vaše lice reagovati.

Torbicu za šminku također trebate čistiti. Kada perete spužvice i četkice sve izvadite iz nesesera ili torbice i prebrišite krpicom ili vatom natopljenom u malo alkohola ili vlažnim antibakterijskim amaramicama i ostavite da se osuši.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.