open-navfaktor-logo
search
Demonstracije
Izbili neredi na mjestu pucnjave u Parizu, policija ispalila suzavac
Francuska policija ispalila je suzavac usred sukoba s demonstrantima ispred kurdskog društvenog centra u centru Pariza, gdje je naoružani napadač jutros ubio tri osobe i ranio četiri.
23.12.2022. u 19:06
get url
text
Neredi u Parizu

Sukobi s desecima demonstranata, uglavnom iz kurdske dijaspore, izbili su kada je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin posjetio mjesto pucnjave, u kurdskom kulturnom centru Ahmet-Kaya u ulici Rue d’Enghien, piše CNN.

Osumnjičeni napadač je uhapšen. Sve tri osobe koje su ubijene tokom pucnjave unutar i blizu centra su Kurdi, potvrdio je CNN-u zastupnik centra.

VEZANI TEKST - Pucnjava u Parizu: 69-godišnji penzioner ubio dvije, ranio četiri osobe

Osumnjičeni, 69-godišnji Francuz, nije bio dio nijedne ekstremno desničarske grupe koju prati policija, rekao je Darmanin novinarima na licu mjesta.

- Za sada nam nikakvi elementi ne mogu dozvoliti da znamo da li je napad usmjeren na Kurde - dodao je.

Pariška tužiteljica Laure Beccuau kazala je da istražitelji ne isključuju moguće "rasističke motivacije" pucnjave.

Policiji u Parizu i širom Francuske naređeno je da zaštiti kurdske lokacije i turske diplomatske institucije nakon napada, kaže Darmanin.

On je također zatražio od francuskog predsjednika i premijera da dopuste Kurdima koji žele da održe demonstracije da to učine.

Policija raspoređena ispred kulturnog centra upotrijebila je suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su pokušali probiti policijski kordon koji je štitio ministra unutrašnjih poslova Geralda Darmanina koji je stigao na mjesto događaja, javili su novinari AFP-a.

Demonstranti su kao odgovor bacali predmete na policiju, palili kante za smeće i podigli barikade. Na nekoliko automobila parkiranih na tom području, kao i na policijskim vozilima, razbijeni su prozori dok su demonstranti bacali cigle. Neki od njih su uzvikivali slogane podrške Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), kurdskoj organizaciji koju su Ankara, Evropska unija i drugi označili kao terorističku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.