open-navfaktor-logo
search
NSRS
Izabrana nova Vlada RS-a, za glasao 51 od 74 zastupnika
Narodna skupština Republike Srpske je večeras, na posebnoj sjednici, izabrala novu Vladu RS-a, s Radovanom Viškovićem na čelu.
21.12.2022. u 22:42
get url
text

Od prisutna 74 zastupnika za izbor nove vlade glasao je 51 zastupnik. Od 16 ministarskih mjesta u Vladi RS-a osam je predviđeno za Srbe, pet za Bošnjake, tri za Hrvate.

Ministrica finansija će i u ovom mandatu biti dosadašnja ministrica Zora Vidović (SNSD), a ministar energetike i rudarstva Petar Đokić (SP), koji je i u prethodnom mandatu obavljao tu funkciju. Ministar zdravlja i socijalne zaštite i u novom sazivu Vlade RS-a bit će Alen Šeranić (SNSD), dok na čelu Ministarstva uprave i lokalne samouprave ostaje Senka Jujić (NPS). Zlatan Klokić (SNSD) će i dalje biti ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

VEZANI TEKST - Stari premijer o starim politikama: Vojna neutralnost, gašenje OHR-a...

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a vodit će Siniša Karan (SNSD), a Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Dragoslav Kabić (SNSD). Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bit će Savo Minić (SNSD), a Željko Budimir (SNSD) na čelu Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Ministar saobraćaja i veza u naredne četiri godine bit će Nedeljko Čubrilović (DEMOS), a ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović (SNSD).

Ministarstvo pravde vodit će Miloš Bukejlović (SNSD), a Ministarstvo prosvjete i kulture Željka Stojčić (SNSD). Novi ministar trgovine i turizma je Sevlid Hurtić (BH Zeleni). Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju bit će Bojan Vipotnik (Ujedinjena Srpska), a Dado Dogan (SP) novi ministar za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS-a.

Mandatar za sastav nove Vlade Radovan Višković je prije glasanja o ministrima koje je predložio prezentirao program rada. Istaknuo je da se ključne reformske oblasti koje će biti u fokusu nove Vlade RS-a mogu definirati kroz pet stubova. Prema njegovim riječima, na prvom mjestu i dalje ostaje ekonomski rast, potom ništa manje značajna digitalizacija RS-a, te reforma javnih preduzeća, zdravstvena i socijalna politika i demografska obnova Republike Srpske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.