Tim Muzeja RS-a je u saradnji s Ronilačkim klubom "Buk" i Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS-a izvadio danas iz Vrbasa srednjovjekovni mač. Arheologinja-ronilac Ivana Pandžić ističe da je mač u dobrom stanju, osim vrha koji je zaboden u stijenu. Mač će biti prebačen u Muzej RS-a, a prethodno je sve urađeno kako bi se izvelo stručno vađenje tog vrijednog predmeta kojeg su u rijeci pronašli ronioci Ronilačkog kluba "Buk".

Iz Muzeja su potvrdili da će biti urađena njegova konzervacija i restauracija, a potom će eksponat biti izložen.

Pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača u koritu Vrbasa predstavlja značajno arheološko otkriće jer je, kako su naveli, na teritoriji Grada Banja Luka u proteklih skoro devedeset godina koliko postoji Muzej RS-a, pronađen samo jedan srednjovjekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa.

- Ovakav tip bastardnog mača, koliko se može procijenti na podvodnom snimku i  fotografijama, a na osnovu tipološke analize sječiva, nakrsnice i jabučice mača, korišten je u razdoblju od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka. Ovakvi mačevi na našim prostorima su relativno rijetki, zbog čega je njegovo spašavanje i konzervacija od prioritetnog značaja za Muzej, ali i Grad Banja Luku i RS - rekli su u Muzeju RS-a.

U timu koji je radio na projektu "Vrbaški mač u kamenu" su ronilac-biologinja Ana Ćurić, ronilac Milan Rodić, arheologinja-ronilac Ivana Pandžić, ronilac-predsjednik "Buk-a" Boris Trninić, ronilac-snimatelj Darko Vučić i muzejski savjetnik istoričar Janko Vračar.