Kako su naveli u saopćenju, danas je održan čitav niz sastanaka s ciljem rješavanja pitanja osiguranja dodatnih kapaciteta za formiranje privremenog izolatorija u KS.

Na sastanku koji je rano jutros organizirao kantonalni premijer Mario Nenadić, kome su prisustvovali predstavnici kantonalnih javnozdravstvenih ustanova: direktor Opće bolnice "Prof.dr. Abdulah Nakaš" Ismet Gavrankapetanović, direktor "Hitne pomoći" Adem Zalihić, direktor "Doma zdravlja KS" Muhamed Ahmić, direktor Zavoda zdravstvenog osigurana KS Sakib Katana, te generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo KS, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, zaključeno je da se u roku od 24 sata osposobi prostor za privremeni izolatorij Kantona Sarajevo.

Naglašeno je da će u ovom izolatoriju biti smješteni pacijenti oboljeli od zaraznog oboljenja COVID-19 sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom.

Kako je saopćeno iz Vlade KS, radi se o privremenom izolatoriju koji će biti u funkciji, dok se u krugu Opće bolnice ne rekonstruira objekt nekadašnje "garnizonske ambulante" u kojem će biti smješten izolatorij Kantona Sarajevo, kapaciteta oko 100 osoba, a koji će se u narednih mjesec i pol uspostaviti, uz pomoć i podršku UNDP-ja.

Premijer Nenadić zahvalio se prisutnima na konstruktivnom radu i doprinosu rješavanju ovog važnog pitanja za Kanton Sarajevo.

FOTO: Vlada KS

Nakon što su dati određeni prijedlozi javnih zdravstvenih ustanova u KS, gdje bi izolatorij najbolje bilo uspostaviti, premijer Nenadić je održao i drugi sastanak sa upravom JU Studentski centar KS.

I ovom sastanku su također prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, te nekoliko direktora javnozdravstvenih ustanova koji su nadležni za zbrinjavanje pacijenata na primarnom i sekundarnom nivou.

Rukovodstvo Studentskog centra je pokazalo veliku kooperativnost i odgovornost kada se radi o potrebi uspostave jednog ovakvog izolatorija u jednom od njihovih paviljona na Bjelavama, u vrijeme nestabilne epidemiološke situacije u KS.

Zaključeno je da će oni, zajedno sa predstavnicima Kriznog štaba i javnozdravstvenih ustanova u KS, omogućiti uspostavu ad hoc – privremenog izolatorija, kao i da će se na nivou Kantona organizirati podrška njegovom radu od strane medicinskih timova predvođenih ljekarima koji će biti ključna karika u funkcionisanju ovog izolatorija, te pružati zdravstvenu zaštitu oboljelim pacijentima.

Vlada KS će poduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi se u naredna 24 sata stvorili prostorni kapaciteti za ovaj privremeni izolatorij.

S ciljem što skorijeg stavljanja u funkciju pomenutog izolatorija, potrebno je pored uspostave stručnih timova medicinskog osoblja, pružanje i druge neophodne logistike za njegovo funkcionisanje, kao što su ishrana, zaštitna sredstva, organizacija pranja rublja, odlaganja otpada i dr., a što će u što kraćem roku u saradnji sa nadležnim javnozdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo koordinirati Krizni štab Ministarstva zdravstva KS.

Vlada Kantona Sarajevo je ovim stvorila uvjete Kriznom štabu Ministarstva zdravstva KS za uspostavu privremenog izolatorija.

Zadužen je Krizni štab da koordinira sve navedene aktivnosti oko uspostave izolatorija i da obavijesti Vladu KS i nadležne zdravstvene ustanove o realiziranju preuzetih obaveza i početku rada izolatorija.

Zaključeno je također da će na svojim redovnim i vanrednim sjednicama Krizni štaba MZ KS informirati institucije i javnost o funkcioniranju ovog izolatorija i drugim pitanjima vezanim za njegovo djelovanje, navodi se u saopćenju Vlade KS.

Iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" su se također oglasili saopćenjem za javnost u kojem navode da oni nisu u mogućnosti samostalno preuzeti vođenje izolatorija.

Kako navode u saopćenju, direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović upoznao je Upravni odbor ove ustanove o današnjem sastanku u Kantonu Sarajevo o aktuelnoj situaciji vezanoj za pandemiju Covid-19.

- Opća bolnica s jednim infektologom i s obimom posla koji je impresivno uvećan od uvođenja novog načina rada, nije u mogućnosti samostalno da preuzme vođenje izolatorija na Bjelavama, a da ne trpe pacijenti Kantona Sarajevo - navodi se u saopćenju Opće bolnice.

Dodaje se da Opća bolnica može samo da participira, zajedno s ostalim zdravstvenim ustanovama u zbrinjavanju kovid pozitivnih pacijenata, a u drugim okolnostima, ni kadrovski ni kapacitetom to nije u stanju.

- Upravni odbor odlučno odbija sve insinuacije i tendenciozne napade i optužbe koje stižu od menadžmenta Kliničkog centra zbog neformiranja izolatorija u krugu Opće bolnice. Ovaj objekat nije vlasništvo Opće bolnice nego Zavoda za javno zdravstvo KS - navodi se u saopćenju.

Napominje se da Opća bolnica poštuje preporuke i naredbe nadležnih, svog osnivača kao i Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva i sve vrijeme usko sarađuje s njima .

- Od Federalne vlade i premijera Fadila Novalića u više navrata je traženo da se Općoj bolnici vrati bivša garnizona ambulanta i da se tu na vrijeme napravi izolatorij, za šta imamo pisanu dokumentaciju, ali odgovora nije bilo. Vlada FBiH je ovaj objekat dodjelila Zavodu za javno zdravstvo KS. Dakle, renoviranje i priprema bivše garnizone ambulante za izolatorij nije u nadležnosti Opće bolnice - navode iz te zdravstvene ustanove.

Upravni odbor postavlja pitanje šta je sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu "za čije opremanje je potrošeno više od 500 hiljada KM?"

- I na kraju postavljamo pitanje popunjenosti Kliničkog centra i Infektivne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Upravni odbor Opće bolnice traži od svih učesnika u zdravstvenom sistemu da se ponašaju profesionalno i da ne unose nepotrebnu paniku među naše građanstvo - saopćeno je iz Opće bolnice.