open-navfaktor-logo
search
Borba protiv koronavirusa
Iz USK ne šalju Covid-pacijente u KCUS, KB Zenica prisiljena slati u Tešanj, Sarajevo i Tuzlu
Nakon što su iz Kantonalne bolnice Zenica u utorak saopćili da su skoro pa popunili kapacitete svih 150 bolesničkih postelja do kojih postoji dovod kiseonika za Covid-pozitivne pacijente, reagovali su iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.   
18.03.2021. u 07:51
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - U ZDK kritično: Osnivači smo KCUS-a, pripadaju nam 22 kreveta za pacijente

- Dobili smo obavijest iz KCUS-a da ima prostora za smještaj određenog broja pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Zahvaljujemo se KCUS-u i izuzetno cijenimo njihov rad i napore u ovim teškim danima, kao i kolega u Općoj bolnici.

Mi smo jedni od suosnivača KCUS-a tako da po tom osnovu svakako imamo pravo na određen broj kreveta. Tokom pandemije trudili smo se da štedimo kolege u Sarajevu gdje je skoro sve vrijeme teža situacija nego u Zeničko-dobojskom kantonu. Međutim, moram naglasiti da se mi u ZDK lavovski borimo sa koronavirusom, imamo ukupno 15 anesteziologa od čega je šest na bolovanju. Fudbalskom terminologijom igramo utakmicu sa samo tri igrača - kaže Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

Prema njegovim riječima, dio pacijenata bit će smješten u Opću bolnicu u Tešnju.

Blizu rješenja opskrbe medicinskim kisikom

- U cijelom ZDK je stabilna epidemiološka situacija, pogotovo u njenom južnom dijelu. U Tešanj ćemo slati plućne bolesnike koji nisu više zarazni. S druge strane, teži slučajevi ići će u KCUS, a kao rezultat dobre saradnje sa UKC-om Tuzla dio bolesnika može biti smješten i u ovaj klinički centar. Koliko znam, u KCUS-u i UKC-u Tuzla nalazi se po jedan pacijent iz ZDK. Dobra vijest je što bi uskoro mogli na duže staze riješiti pitanje opskrbe medicinskim kisikom - ističe Jupić.

Uz FBiH, ZDK, Kanton Sarajevo, Bosansko-podrinjski kanton, Srednjobosanski kanton i Unsko-sanski kanton je suosnivač KCUS-a. Prošle sedmice generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović je za Hayat TV kazala kako se dio kapaciteta najveće zdravstvene ustanove "mora ostaviti i za bolesnike suosnivačkih kantona". No, iz USK ne šalju pacijente u KCUS iako na to imaju pravo.

VEZANI TEKST - Sedmodnevni prosjek: Kanton Sarajevo ubjedljivo prednjači po broju zaraženih, USK na začelju liste

U Bihaću razvili vlastite kapacitete

- Objektivno, mi smo predaleko od Sarajeva zbog čega smo razvili vlastite kapacitete. Dva su nam odjela u funkciji, treći je u rezervi, dok bi, ako bude potrebe, mogli oformiti još jedan, što bi bila praktično cijela jedna zgrada. Nijedan Covid-pacijent nije upućen u KCUS. Kod nas je stabilna situacija, bolja nego krajem 2020. godine. Trenutno imamo 50 oboljelih od koronavirusa i sedam bolesnika na respiratoru. To je upola manje u odnosu na novembar, decembar prošle godine. Situacija je pod kontrolom, počela je i vakcinacija zdravstvenih radnika, tako da vjeujem da ćemo se izboriti s koronavirusom - kaže Almir Kovačević, načelnik kabineta direktora Kantonalne bolnice Bihać.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.