open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Iz UKC-a RS-a objasnili detalje: Preminula 29-godišnja porodilja zaražena koronavirusom
Porodilja Duja Đurić (29) preminula je jučer oko 17:30 sati u Klinici intenzivne medicine UKC-a RS-a u Banjoj Luci, od posljedica bolesti izazvane koronavirusom.
28.04.2021. u 11:30
get url
text

Iz ove zdravstvene ustanove je pojašenjeno da se Đurić u sedmom mjesecu trudnoće javila  22. marta ove godine u Urgentni Covid centar UKC-a RS-a zbog sumnje na infekciju koronavirusom.

Nakon dijagnostičke obrade, pozitivnog brzog antigenskog testa i pregleda, pacijentkinji je preporučena hospitalizacija u Covid 3 Odjeljenju Klinike za ginekologiju i akušerstvo koju je ona odbila.

- Odlazi svojevoljno na kućno liječenje uz preporučenu simptomatsku terapiju. Pacijentkinji je uzet uzorak za PCR test koji je je pokazao pozitivnost na novi koronavirus  - istakli su u UKC-u RS-a.

Nakon toga u večernjim satima 25. marta, Đurić se zbog pogoršanja općeg stanja javlja u urgentni Covid centar nakon čega ostaje na hospitalizaciji i nalazi se na kiseoničkoj podršci.

Pet dana kasnije, zbog maksimalne progresije bolesti, konzilij ljekara UKC-a RS-a odlučio je da se pacijentkinja porodi carskim rezom.

- Zbog izuzetno teške kliničke slike i životne ugroženosti premješta se na daljnje liječenje u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane. Nakon prijema stanje pacijentkinje se iz časa u čas rapidno pogoršava i unatoč svim preduzetim terapijskim modalitetima i zvaničnim preporukama za liječenje COVID-19, pacijentkinja se mora spojiti na respirator - pojašnjeno je iz UKC-a RS-a.

Kako bolest napreduje i dalje, Đurić se 4. aprila priključuje na vještačka pluća najnovije generacije. Uprkos svim preduzetim metodama liječenja i naporima ljekara, Đurić je jučer preminula.

Pacijentkinja nije imala udružena oboljenja.

- Beba ženskog pola o kojoj se brine tim ljekara je stabilnog zdravstvenog stanja i nalazi se u Odjeljenju patološke neonatologije Klinike za dječije bolesti. Ne prima nikakvu terapiju i čeka se da postigne odgovarajuću tjelesnu težinu da bi mogla biti otpuštena iz bolnice - istakli su u UKC-u RS-a.

Ovo je prvi slučaj u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a da porodilja premine od posljedica bolesti izazvane koronavirusom.

- Koristimo još jednom priliku da apelujemo na građane i najosjetljivije kategorije stanovništva da poštuju preporučene protivepidemijske mjere, također želimo da ukažemo na važnost vakcinacije kako za osobe starije životne dobi, tako i za osobe koje planiraju trudnoću i trudnice - poručili su iz ove zdravstvene ustanove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.