open-navfaktor-logo
search
Prijatelji iz Kuvajta
IZ u BiH Kantonalnoj bolnici u Zenici donirala dva aparata za hemodijalizu
Posredstvom Vakufske direkcije IZ BiH, kuvajtska fondacija donirat će ukupno 10 hemodijaliznih aparata kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama u BiH
23.11.2019. u 18:55
get url
text
Zenica, uručen je donacije bolnici

Islamska zajednica u BiH je Kantonalnoj bolnici u Zenici (KBZ), u okviru projekta koji Vakufska direkcija realizira u saradnji s dugogodišnjim partnerom Fondacijom El Nedžat iz Kuvajta, donirala dva nova aparata za hemodijalizu.

Zenički muftija Mevludin ef. Dizdarević, koji je u ime Islamske zajednice prisustovao uručenju donacije, poručio je kako mu je zadovoljstvo što u danima Mevluda i pred Dan državnosti BiH - 25. novembar, narodu BiH predaju ovu donaciju.

- Opredjeljenje IZ BiH je ne samo da se brine o duhovnim potrebama naših muslimana i općenito svih ljudi i građana BiH, nego i da doprinese, koliko je to moguće, boljem življenju i tretmanu osoba i bolesnika kojima je taj tretman posebno potreban. U tom pogledu, nama je čast što smo, zajedno s drugim faktorima, koji su doprinjeli ovome, olakšamo život i svakodnevno življenje ranjivim kategorijama, kao što je to ova vrsta bolesnika u našoj KBZ - istakao je muftija Dizdarević.

Donacija je uručena u prisustvu savjetnika u Ambasadi Kuvajta za Bosnu i Hercegovini u Sarajevu Hamada Othmana Bin Eidana, koji je, između ostalog, istakao da je Fondacija 'Al Nedžat' i do sada uspješno sarađivala s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH te da će i dalje nastaviti pomagati ustanove i građane BiH.

Posredstvom Vakufske direkcije IZ BiH, kuvajtska fondacija donirat će ukupno 10 hemodijaliznih aparata kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama u BiH, vrijednosti 200.000 KM, od kojih su tri aparata stigla u Zeničko-dobojski kanton.

Jedan je dodijeljen Domu zdravlja Visoko, drugi KBZ, a treći će u utorak, 26. novembra, biti uručen Općoj bolnici Tešanj.

- Starost naših mašina bila je 13,5 godina, ali u zadnje vrijeme, zahvaljujući našem menadžmentu i ljudima dobre volje, došlo je do popriličnog zanavljanja mašina. Ova nam donacija, zaista, puno znači. Radi se o dvije mašine 5008, koje mogu da rade tri vrste tretmana: hemofiltraciju, hemodijalizu, hemodijafiltraciju, što je jako bitno u određenim teškim stanjima naših pacijenata -  kazala je danas načelnica Odjela za hemodijalizu KBZ dr. Lejli Hantalašević- Bečić.

Dodala je da imaju dovoljno mašina, ali da je potrebno i nastaviti proces zanavljanja.

Prema njenim riječima, na Odjelu za hemodijalizu i tri satelitska centra KBZ-a, stacioniranim u domovima zdravlja u Visokom, Žepču i Kakanju, u ovom trenutku dijalizira se 170 pacijenata, koji sedmično imaju tri postupka dijalize.

Sutra, u nedjelju 24. novembra, Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić biće uručen jedan aparat, a dva aparata biće uručena 26. novembra Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) u Tuzli.

Planirano je da do kraja godine u okviru druge faze projekta budu uručena još četiri aparata za hemodijalizu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.