navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Humanost

Iz Turske krenuo u Afrin kako bi djeci poklonio igračke koje je za njih izradio

Mustafa Alt, majstor za obradu drveta, iz turskog sela Cayyaka u provinciji Kastamonu, koje nije napuštao 15 godina, krenuo je put Afrina, u Siriji, kako bi djeci poklonio igračke zvrkove koje je izradio za njih

Objavljeno: 16.10.2018. u 12:00
get url
text

Mustafa Alt, majstor za obradu drveta, iz turskog sela Cayyaka u provinciji Kastamonu, koje nije napuštao 15 godina, krenuo je put Afrina, u Siriji, kako bi djeci poklonio igračke zvrkove koje je izradio za njih.

Alt u selu živi s majkom, a u maloj radionici pored kuće, počeo je izrađivati igračke za sirijsku djecu, nakon što je na televiziji vidio suze djeteta iz Afrina.

U hiljadu igračaka za djecu, uložio je mnogo vremena, truda i ljubavi. On je volonterima turske humanitarne organizacije IHH predao igračke kako bi ih oni poslali u Afrin. Ipak, članovi udruženja dirnuti ovim gestom, predložili su mu da ih sam preda djeci, što je on rado prihvatio, iako selo nije napuštao 15 godina.

Alt je za AA izjavio kako egzistenciju obezbjeđuje kroz zaradu od predmeta koje izradi u radionici pored kuće.

-Ne bih mogao imati mira dok su naše komšije tamo pod tiranijom i pritiskom. Veoma me pogodila bespomoćnost te djece. Napravio sam hiljadu igračaka zvrkova kako bi barem na trenutak donio osmijeh na dječija lica - pojasnio je Alt.

Kazao je kako ga je poziv članova IHH-a veoma usrećio.

-Ja sam igračke napravio kako bih ih usrećio. Sada ću vidjeti tu sreću na njihovim licima. Veoma su me pogodile njihove suze i tuga. Selo nisam napuštao 15 godina, a sada odlazim kako bih vidio osmijeh na licima djece u Afrinu - istakao je Alt.

Zamjenik čelnika podružnice IHH u Kastamonuu Hakan Minnet izjavio je kako ih je duboko dirnuo ovaj Altov gest. Dodao je kako je Alt čovjek zlatnog srca.

-Ponudili smo da, kad već toliko voli djecu i toliko truda je uložio da ih usreći, zajedno idemo i sam pokloni igračke. Krećemo na put, idemo zajedno u Afrin - rekao je Minnet.

Altova majka Makbule Yatkin izjavila je kako je njen sin prije 15 godina došao iz Istanbula jer ne može raditi, nakon čega su počeli zajedno živjeti.

-Godinama nije napuštao selo, a sada ide u Afrin. Neka mu je sretan put - poželjela je majka.