IZ SKB-a Mostar poručuju: Bebe su imale dovoljno razloga da umru i bez bakterije

objavljeno: 12.10.2016. u 14:49

Četiri bebe koje su preminule u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar su imale bakteriju Klebsiella pneumoniae, potvrdio je nalaz Federalne inspekcije.

Bakterija jeste bila prisutna, ali su bebe imale i druge dijagnoze koje su prouzrokovale smrt, rečeno je danas na press konferenciji u SKB Mostar.

- Bebe su imale dovoljno razloga da umru i bez bakterije Klebsiella pneumoniae - kazao je Ante Kvesić, direktor SKB-a Mostar na vanrednoj press-konferenciji u SKB Mostar.

Podsjećamo, Federalna inspekcija objavila inspekcijski nadzor, proveden zbog sumnji da su bebe umrle zbog pojave bolničke bakterije.

- Mi nismo propustili ništa učiniti što se tiče medicinske struke. Učinili smo sve što je u našoj moći da spasimo i ove bebe što su umrle i sve ostale – kazao je Kvesić.

Istaknuo je kako se radi o nedonoščadi, bebama koje su ranije rođene i koje nemaju izrađen imunološki sistam.

- Sve četiri bebe koje su umrle su imale od 4 do 5 teških dijagnoza. Da li je Klebsiella pneumoniae pomogla da umru, vjerovatno da, bilo bi dobro da ih nisu imale. Međutim, sve dijagnoze su bile smrtonosne. Da li bi se neka beba izvuka da nije bilo bakterije, ja to ne znam ,možda i bi – kazao je Kvesić.

Kazao je kako je u istom periodu u bolnici bilo četvero nedonoščadi koji su imali ovu bakteriju, ali koji su izliječeni i otpušteni kući.

Podsjećamo, Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je, 26. i 27. septembru ove godine, inspekcijski nadzor u oblasti zdravstvene inspekcije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SBK) Mostar.

- Nakon ponovljenih nalaza hemokulture, kod svih nedonoščadi koja su smještena na tom odjelu izolirana je bakterija Klebsiella pneumoniae (sloj ESBL), a u jednom slučaju iz nalaza brisa vrha katetera izolirana je Klebsiella pneumoniae. Pored provedene antibiotske terapije, četvero nedonoščadi je umrlo, a četvero nedonoščadi (koje je imalo sličnu kliničku sliku uz pojavu simptoma sepse) je izliječeno - navodi se u inspekcijskom izvještaju i dodaje kako će o onome što je utvrdio inspekcijski nadzor biti obaviješteno nadležno tužilaštvo.

(A. B.-Š./Faktor.ba)