open-navfaktor-logo
search
Božićna ponoćka
Iz sarajevske Katedrale poslane poruke mira, ljubavi i suživota
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić istakao je da Bog nije donio strah nego je donio ljubav
25.12.2019. u 00:51
get url
text

Služenjem mise ponoćke u crkvama širom Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta katolici su dočekali jedan od najvećih blagdana - Božić i ovom prilikom poslane su poruke mira, ljubavi i suživota.

U Sarajevu je veliki broj vjernika misu ponoćku obavio u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, a predvodio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je po okončanju mise građanima i katolicima u BiH uputio svoju propovijed.

- Danas su mnogi obavijeni mrakom neslobode radi rata, pa moraju bježati. Mnogi su obavijeni mrakom, jer nemaju ljudskih prava i jer je pogažen ljudski život, i nemaju smisla života. Ove noći o tome razmišljamo, o našem vremenskom razdoblju na svoj način, i od danas se na neki način noći skraćuju, a dani produžuju. Isus je došao po noći, da nam donese svjetlo u mrak. Svaki čovjek osjeća potrebu da nađe izvor svjetla, svjetlo u duši, jer nema goreg mraka kao mraka u duši i srcu - kazao je Puljić.

{$galerijaFotografija}

Nadbiskup vrhbosanski istakao je da Bog nije donio strah nego je donio ljubav.

- Svi drugi moćnici donose strah i na neki način vladaju pomoću straha. Bog ne vlada pomoću straha. Bog vlada sa ljubavlju. Čovjeka grli svojom božanskom ljubavlju. I zato u ovoj noći želimo prepoznati taj dar božiji. Zato i ja ove svete noći u prvom redu vama svima koji ste ovdje želim čestit Božić. Da istinski doživite radost božije ljubavi u srcu, a kada čovjek nosi to u srcu, onda će zračiti. To se odmah na čovjeku vidi šta nosi u sebi, radost ili bol ili ogročenje ili mržnju - rekao je između ostalog Puljić. 

{$galerijaFotografija}

Polnoćka katedrala Srce Isusovo 2 - 25.12.2019
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.