Tvrdnje ministrice vanjskih poslova komentirali su iz ruske ambasade u Bosni i Hercegovini, naglasivši da ne dozvoljavaju sebi da se miješaju u procese formiranja vlasti.

VEZANI TEKST - Turković: SNSD-ov Bošnjak u Vijeću ministara znači prepuštanje kontrole proruskim političkim snagama

- Obratili smo pažnju na izjavu ministra vanjskih poslova BiH Bisere Turković u vezi sa mogućnošću izbora za Vijeće ministara BiH pojedinih predstavnika bošnjačke nacionalnosti iz Republike Srpske.

Kao što je poznato, ne dozvoljavamo sebi da se miješamo u procese formiranja organa i resora vlasti u BiH. Za razliku od naših zapadnih oponenata, koji sa pjenom na usnama viču o suverenitetu BiH i odmah naglašavaju kakvi tačno ljudi su im potrebni u strukturama vlasti, i to na svim nivoima.

Polazimo od toga da će se novi sastav Vijeća ministara rukovoditi nacionalnim interesima BiH. Ali niko, pa ni gospođa Bisera Turković, nema monopol na namjetanje "ispravnog bošnjačkog načina razmišljanja", na etiketiranje nekoga poput ostalog kao proruskog. Jer je u interesu samih naroda BiH da razvijaju saradnju sa svim zainteresovanim državama, uključujući i Rusiju. Spremni smo za to - poručili su iz ruske ambasade.