open-navfaktor-logo
search
Njihov izvještaj
Iz RS-a opet pisali UN-u: Lažu da RS hoće da se otcijepi, za sve je kriva "islamistička SDA", a Schmidt...
Paralelno sa izvještajem koje redovno visoki predstavnici dva puta godišnje podnose Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, i Vlada bh. entiteta Republika Srpska šalje svoje viđenje situacije u Bosni i Hercegovini.
05.05.2022. u 21:33
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada RS-a pisala UN-u: Negiraju Schmidta, SDA smijenila Tadić, Bakir huška na rat, Sarajevo blokira "hrvatsko pitanje"...

- Republika Srpska ni na koji način ne želi da ospori suverenitet ili teritorijalni integritet BiH. Ovdje se ne radi ni o oduzimanju ovlaštenja ili nadležnosti koje su, kako je dogovoreno u Dejtonu, date institucijama na nivou BiH, niti kršenju amandmana na Ustav BiH koji je u propisanoj proceduri usvojen nakon potpisivanja u Daytonu. Republika Srpska nema apsolutno nikakav plan da krene putem otcjepljenja od BiH, bilo de jure ili de facto. Daleko od toga da teži secesiji, Republika Srpska insistira na tome da svi poštuju slovo Dejtonskog sporazuma. Tvrdnje bošnjačkih (muslimanskih) stranaka u BiH predvođenih islamističkom SDA i njihovih pristalica da Republika Srpska planira secesiju samo su provokativna propaganda koja ima za cilj da privuče podršku antidejtonskom projektu bošnjačkih stranaka da centralizuju sve nadležnosti i stave ih pod svoju kontrolu - navedeno je u 27. izvještaju koji je iz Banje Luke poslan u New York. 

- Neodgovorni zvaničnici u Sarajevu i pojedinim stranim prijestolnicama neprestano plasiraju apsurdne, zapaljive optužbe, prema kojima se svaki pokušaj Republike Srpske da ostvari svoja legitimna ustavna prava mora posmatrati kao korak ka secesiji – kao da će zakonsko uređivanje medicinskih sredstava u Banjoj Luci, a ne u Sarajevu, kao što je to bio slučaj dugi niz godina, nekako završiti rasparčavanjem BiH. Oni koji iznose takve zapaljive optužbe imaju ili loše informacije ili loše namjere. Političko Sarajevo i neke pristalice u međunarodnoj zajednici sada tvrde da je potrebno napustiti dejtonske principe kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU. Ove oportunističke tvrdnje potpuno su neosnovane - stoji u izvještaju. 

Nadalje, u izvještaju stoji da su "u godinama nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, strani visoki predstavnici ponašali se nezakonito kao kolonijalni guverneri i agresivno nastojali, donošenjem antidemokratskih i pravno apsurdnih diktata, da krajnje decentralizovanu BiH koja je propisana Ustavom BiH zamijene unitarnom građanskom državom koja je bila ratni cilj bošnjačke vojske". 

- Izrazito beskorisna uloga koju njemački političar Christian Schmidt igra posljednjih mjeseci pokazuje da on nije izvukao pouku iz meteža koji je Inzko izazvao. Schmidt licemjerno drži predavanje građanima Republike Srpske o vladavini prava iako ne priznaje nikakva ograničenja svojih pretpostavljenih ovlaštenja da dekretima upravlja BiH, što je očigledno u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom i cjelokupnim demokratskim ustavnim sistemom BiH. Nedavno je pokušao da dokaže da je relevantan: insistirajući na nezakonitoj i apsurdnoj tvrdnji da posjeduje takozvana "izvršna ovlaštenja", stavljajući se u ulogu stručnjaka za ustavno pravo, pa čak i sudije pojedinca, riješio je da samostalno odluči koji se akti institucija imaju smatrati ustavnim u BiH. Njegovi dekreti, kojima se navodno poništava zakon Republike Srpske u vezi sa državnom imovinom, predstavljaju izrugivanje vladavini prava u BiH, kojoj, kako Schmidt smatra, očigledno nisu potrebni ni sudovi ni pravni postupak jer on može da odlučuje sâm, ne obazirući se ni na šta. Što je još gore, kada se suoči sa zaista ozbiljnom prijetnjom po budućnost BiH – naime, nepopustljivošću bošnjačkih stranaka u odbijanju da pristane na potrebne reforme izbornog zakona, čak i uprkos naporima međunarodne zajednice – Schmidt je potpuno neefikasan i stranama više odmaže nego što pomaže da postignu neophodan kompromis - navodi se u dijelu izvještaja u kojem se kritizira OHR i visoki predstavnik. 

Iako od jula prošle godine blokiraju rad institucija BiH, u izvještaju proslijeđenom UN-u, Vlada RS-a naglašava kako su "Srbi lažno optuženi da ometaju procese odlučivanja u BiH".

- U stvarnosti, Srbi učestvuju u svakodnevnim poslovima svih institucija na nivou BiH. To što ne glasaju uvijek onako kako bi neke bošnjačke stranke i njihovi saveznici željeli ne znači da blokiraju rad institucija BiH. S druge strane, kako je objašnjeno u Prilogu 4, SDA je nedavno bojkotom Doma naroda BiH blokirala razmatranje zakona o najvažnijem pitanju sa kojim se trenutno suočava BiH, a to je pitanje izborne reforme. SDA također blokira važne mjere ekonomskog razvoja, kao što su infrastrukturni projekti u Republici Srpskoj i učešće BiH u inicijativi Otvoreni Balkan, kojom se promoviše ekonomsko povezivanje regiona - stoji u izvještaju. 

- Glavni uzrok nerješive disfunkcionalnosti BiH je uporno odbijanje SDA i drugih bošnjačkih stranaka da prihvate i pridržavaju se dejtonskih odredbi koje konstitutivnim narodima nalažu ravnopravnost u vršenju vlasti. Kako je u augustu 2021. godine izjavio predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, "Dejtonski sporazum nije propao, nego se ne poštuje, krši ga se. Kad bi ga se poštivalo, bilo bi sve uredu". Eksplicitno usvojena platforma islamističke SDA zahtijeva potpuno ukidanje dejtonskog uređenja - uključujući entitete i mehanizme zaštite konstitutivnih naroda - u korist unitarne države u kojoj bi potpuno dominirao samo jedan konstitutivni narod: Bošnjaci. Zvaničnici SDA, u svim institucijama BiH, agresivno nastoje da postignu ovaj cilj kroz sistematično ukidanje prava entiteta i učešća Hrvata i Srba u političkom i građanskom životu BiH. Kako je objašnjeno u Prilogu 4. ovog izvještaja, muslimanske stranke predvođene islamističkom SDA krše vladavinu prava i izazivaju nestabilnost sve intenzivnijim djelovanjem na razgradnji ustavnog poretka ustanovljenog Dejtonskim sporazumom u cilju uspostavljanja potpune bošnjačke dominacije. Na primjer, sarajevski političari su neustavno uzurpirali kontrolu nad aparatom vanjskih poslova BiH, ne mareći što je nadležnost za vođenje vanjske politike Ustavom dodijeljena Predsjedništvu BiH. Potpuna dominacija Bošnjaka u BiH cilj je SDA od njenog osnivanja. SDA nikada nije odbacila niti odustala od ključnih principa izraženih u Islamskoj deklaraciji svog osnivača Alije Izetbegovića, objavljenoj 1990. godine, u kojoj se otvoreno kaže: "Nema mira ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društvenih i političkih institucija" - stoji u izvještaju. 

Ističe se kako mir u BiH nije ugrožen. 

- Republika Srpska posvećena je očuvanju Ustava BiH i nema plan za secesiju u bilo kom obliku. Nijedan zakon koji Republika Srpska razmatra ni na koji način ne ugrožava suverenitet ili teritorijalni integritet BiH. Republika Srpska dokazuje svoju posvećenost miru u BiH i regionu i kroz svoju tihu, ali postojanu saradnju na regionalnim sigurnostim inicijativama. Republika Srpska se pokazala kao pouzdan partner državama članicama NATO-a u oblasti borbe protiv terorizma, visokotehnološke sigurnosti i drugih sigurnosnih pitanja, i tijesno sarađuje sa sigurnosnim i obavještajnim službama glavnih članica NATO-a, između ostalog i kroz redovnu obuku - poručuje se. 

VEZANI TEKST - Iz RS-a opet pisali UN-u: Inzko je diktator, Komšić nelegitiman, Izetbegović prevario Čovića, pozivaju se na Čamparu

Naglašava se kako situacija u Ukrajini nema nikakve veze sa sigurnošću u BiH.

- Bošnjačke stranke u BiH predvođene islamističkom SDA sa svojim stranim pomagačima pokušavaju da iskoriste situaciju u Ukrajini da sprovedu svoj plan za BiH tvrdnjom da su nedavni koraci Republike Srpske ka vraćanju njenih ustavnih nadležnosti pod utjecajem predsjednika Rusije. Ovo je čista fantazija; Republika Srpska i njeno rukovodstvo ne služe ni Rusiji ni bilo kojoj drugoj stranoj sili. Služe samo građanima Republike Srpske. Tvrdnjom da borbe u Ukrajini predstavljaju opasnost po BiH, bošnjačke stranke i njihovi pomagači raspiruju pometnju i strah radi političkih poena. Širenjem straha nastoje da uliju nepovjerenje u Republiku Srpsku i opravdaju traženje intenzivnijeg uplitanja stranaca u BiH.

Kada upozoravaju da će se rat u Ukrajini proširiti na BiH, uopće ne objašnjavaju kako bi se rat koji nema nikakve veze sa BiH i njenim narodima mogao proširiti na BiH koja je udaljena više od 1.000 km od fronta. Pri tom, Republika Srpska i njeno rukovodstvo jasno isključuju bilo kakvu mogućnost upotrebe nasilja, ne traže nezavisnost i samo traži da obavlja određene poslove iz nadležnosti koje su joj date Ustavom BiH, u nadi da će izgraditi funkcionalniju i prosperitetniju BiH. S obzirom na dugogodišnje kulturne veze i prijateljstvo između Rusije i srpskog naroda, razumljivo je da se većina građana Republike Srpske protivi sankcijama protiv Rusije.

Dakle, kao i većina zemalja u svijetu, uključujući najmanje jednu članicu NATO-a, Republika Srpska nije podržala uvođenje sankcija Rusiji. Čak su i velike evropske zemlje pokazale zazor od uvođenja sankcije Rusiji koje bi imale materijalno štetan utjecaj na njihovu ekonomiju. Republika Srpska nedvosmisleno insistira na poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine. Republika Srpska pozvala je da se počinioci ratnih zločina privedu pravdi. Štaviše, Republika Srpska pruža novčanu pomoć narodu Ukrajine - stoji u izvještaju. 

Izvještaj u cijelosti možete pročitati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.