VEZANI TEKST - Zatražili dozvolu MUP-a KS: Protesti podrške Dodiku prvog septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH?

Prema pisanju RTRS-a, odobrenje još nije stiglo. Međutim, to ne smeta brojnim udruženjima iz RS-a da podižu tenzije najavljujući da će se ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu 1. septembra okupiti, kako naglašavaju, "hiljade Srba".

- Ostaje da su skup održava 1. septembra u 18 sati. Sigurno je da će sva udruženja stati iza ovog skupa, razgovaramo sa svima. Ljudi imaju želju da se pokažu da su uz predsjednika RS-a i smatram da ćemo imati 8.000 Srba ispred Tužilaštva u Sarajevu - naglasio je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH. 

Podsjećamo, optužnica protiv Dodika i Lukića podignuta je 11. augusta. Oni su optuženi po novom članu Krivičnog zakona BiH, koji je nametnuo visoki predstavnik, a koji glasi:

Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH dostavilo Sudu BiH dorađenu optužnicu protiv Dodika i Lukića

Protiv Dodika je podignuta optužnica zbog potpisivanja ukaza o proglašenju Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS-a i Zakona o zabrani objavljivanja odluka visokog predstavnika u BiH u Službenom glasniku RS-a.

Lukić je naložio objavljivanje pomenutih akata u Službenom glasniku RS-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.