On je, kako je saopćila agencija Mina, komentirao izjavu bivšeg reisu-l-uleme ef. Cerića u kojoj je politiku Rusije u Čečeniji uporedio sa politikom Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini.

Ef. Čolić je naglasio kako je Cerić nakon inauguracije predsjednika Republike Čečenije Ramzana Kadirova u Groznom dao izjavu koja izražava isključivo njegov lični stav.

- Inače, bivši reisu-l-ulema Cerić, kao savjetnik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića za islamski svijet, nema mandat predstavljanja zvaničnih stavova Rijaseta IZ u BiH. Islamska zajednica je organizacija koja ima kanale i procedure prilikom iznošenja zvaničnih stavova, što sa ovom izjavom dr. Cerića nije bio slučaj. Svakako, dr. Cerić kao pojedinac često iskoristi slobodu za izražavanje ličnih stavova, na što ima puno pravo - kazao je Čolić.

Iz agencije Mina su podsjetili da je bivši reisu-l-ulema Mustafa-ef. Cerić, nakon inauguracije predsjednika Republike Čečenije Kadirova za njegov četvrti predsjednički mandat, izjavio da Evropa ne želi integrirati Bosnu i Hercegovinu u EU, dok je Moskva integrirala Čečeniju, i da bi Evropa trebala da dođe u Grozni, u Čečeniju "da vidi i nauči kako to Vladimir Putin radi u kooperaciji sa Ramzanom Kadirovim".