open-navfaktor-logo
search
Začarani krug
Iz policije tvrde da hapse džeparoše, neko drugi ih pušta, a "krivi" su i građani jer ne znaju ko ih je opljačkao
Građani Kantona Sarajevo gotovo na dnevnoj bazi prijave po nekoliko slučajeva krađe ličnih stvari. Sitni lopovi, poznatiji kao "džeparoši", ordiniraju bh. prijestolnicom, i to nije ništa novo.
10.12.2020. u 08:16
get url
text

Zato smo pitali policiju zbog čega se ovom, dugogodišnjem problemu ne stane u kraj, zašto su lopovi koje su nekoliko puta hapsili puštani na slobodu, kao i kada, odnosno, planiraju li napraviti ozbiljniju akciju kako bi riješili ovaj problem.

VEZANI TEKST - Ako su vas "odžeparili" u Sarajevu, žao nam je, to je tek početak agonije koja vas čeka...

- Policija Kantona Sarajevo u potpunosti izvršava poslove i zadatke iz svoje nadležnosti, uključujući i aktivnosti na prevenciji i rasvjetljavanju krivičnih djela džepnih krađa. Na našoj web stranici imate Izvještaje o radu Uprave policije u kojima možete pronaći i statističke podatke o broju rasvijetljenih krivičnih djela krađe – kazali su iz MUP-a KS.

Tvrde da policija radio svoj dio posla jer oni uhapse lopove, a zašto budu oslobođeni, to nije u njihovoj nadležnosti. Građani i posjetioci Kantona Sarajevo svakodnevno im se obraćaju i na usluzi su im 24 sata.

- Lica koja budu lišena slobode zbog sumnje da su počinila krivično djelo mogu biti zadržana u policiji najduže 24 sata, nakon čega se, ukoliko postoje zakonski razlozi, predaju postupajućem tužiocu koji se obraća nadležnom Sudu sa prijedlogom za određivanje pritvora ili drugih mjera, ako su ispunjeni zakonom propisani uvjeti.

Ukoliko ne postoje razlozi za dalje zadržavanje ili određenje pritvora, osoba se ima pustiti na slobodu, ali to ne znači da se oslobađa odgovornosti za krivično djelo za koje je osumnjičena, već se njena krivica utvrđuje u zakonom propisanom postupku pred nadležnim sudom, pa ako bude osuđena za krivično djelo, upućuje se na izdržavanje izrečene kazne – istakli su.

Potcrtavaju da policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo svakodnevno postupaju po utvrđenim planskim mjerama i radnjama, između ostalog, i na prevenciji i rasvjetljavanju krivičnih djela džepnih krađa.

- Jedna od otežavajućih okolnosti za rasvjetljavanje, dokumentovanje i dokazivanje ovih krivičnih djela jeste činjenica da oštećene osobe ne mogu dati bilo šta od ličnog opisa izvršioca, odnosno, nerijetko ne mogu dati odgovor ni na pitanje gdje je tačno mjesto izvršenja krivičnog djela. Međutim, policija, i pored tih otežavajućih okolnosti, uspjeva da identifikuje i pronađe određeni broj izvršilaca ove vrste krivičnih djela, te postupa sa istim, u skladu sa zakonom – istakli su iz MUP-a KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.