open-navfaktor-logo
search
Uznemirujući snimak
Iz Parka tvrde da ima posebnu njegu: Nije tačno da je lavica zlostavljana, Piolina ima poteškoće u razvoju i kretanju
Na društvenim mrežama danas je osvanuo snimak lavice Pioline iz sarajevske Pionirske doline, kojim se tvrdi da je lavica izgladnjela, dehidrirana i da "jedva stoji na nogama", nakon čega su iz KJKP "Park" demantirali ove navode. 
08.08.2020. u 00:23
get url
text

Kako navode iz KJKP Park, briga, njega, zdravstvena zaštita i uslovi držanja životinja u Pionirskoj dolini i zoo vrtu usklađena je sa evropskim standardima i o tome govori činjenica da se jedini sarajevski zoološki vrt nalazi u kandidatskom statusu za punopravnog člana Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarija.

- Poznato je da naš zoo vrt od 1995. iz pepela svake godine pokušava obogatiti svoj životinjski fond i to životinjama koje su rođene u nekom od prijateljskih zooloških vrtova, nisu otuđene iz prirodnog okruženja. Pionirska dolina je sigurno i jedino utočište i za brojne mladunce koji u prirodnom okruženju ne bi mogli preživjeti i opstati sami - navodi se u saopćenju KJKP Park.

Dodaje se kako je poznata i činjenica da su lav Rily i i lavica Sarajčica prva dva lava donirana iz prijateljskih zooloških vrtova iz Evrope, a da je Piolina prvi lav rođen u Pionirskoj dolini i prvo mladunče para lavova.

- Rođena je u augustu 2014. godine. Nedugo nakon Piolininog rođenja, lavica Sarajčica je, s obzirom da je to njeno prvo mladunče šapom povrijedila mlado i od tada Piolina ima problem s razvojem kičme, vidnim deformitetom i činjenicom da ima teže pokretne zadnje ekstremitete. Naš veterinarski tim od tada je posebnu brigu i njegu posvetio Piolini kao životinji kojoj je potrebna dodatna njega i zaštita, kako bi joj život bio olakšan i omogućeni što bolji uslovi - objašnjavaju.

Od Piolininog rođenja i Veterinarski fakultet u Sarajevu vodi ljekarsku zaštitu i brigu o Piolini. Osim redovnih veterinarskih kontrola koji se vrše u saradnji sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, preduzeće Park i Pionirska dolina, prilikom boravka italijanskog doktorskog tim 2016. godine organiziralo je i prvi u BiH CT snimak Piolininog stanja, a na osnovu istog je utvrđeno da nije u pitanju oštećenje kosti.

- O svemu originalna medicinska dokumentacija nalazi se na Veterinarskom fakultetu. Mišljenje doktora veterinara iz Italije bilo je da jedino MR bi mogao jasno definirati u kojoj mjeri su oštećena tkiva i nervni sistem uz koštani dio. Međutim u Bosni i Hercegovini niti jedna institucija nema MR aparat, niti je moguće uraditi operativni zahvat. O svemu svjedoče i fotografije u prilogu. Od tada je brigu o Piolini u Pionirskoj dolini preuzeo i posebno educirani kadar, određeno posebno radna snaga, jer se radi o životinji koja ima posebne potrebe i koja je svakodnevno pod nadzorom i pod punom pažnjom.

Ističe se i kako se o njenoj ishrani također vodi posebna briga o čemu svjedoči i jelovnik, dnevni izvještaj u prilogu iz kojeg je jasno vidljivo da Piolina kao i ostala dva lava (njeni roditelji) dnevno pojede po sedam kilograma pregledanog, certificiranog i vrlo kvalitetnog mesa.

- Piolina zbog svog stanja mora tokom dana boraviti i u otvorenom dijelu svoje nastambe, na suncu zbog D vitamina, koji joj se daje i kroz ishranu. Iako bi neko drugi radio sve da se oslobodi životinje koja ima problem s kretanjem ili bi je držao zatvorenu i daleko od očiju javnosti, preduzeće Park i Pionirska dolina to nikada neće uraditi. Mi se o životinjama smještenim u našem zoološkom vrtu brinemo i njegujemo ih s puno ljubavi, znanja i vrlo predano i to ćemo nastaviti raditi i dalje. Nećemo ih sklanjati od očiju javnosti samo zato što imaju poteškoće u razvoju, što su ostarile i slično - naglasili su iz KJKP Park.

Na društvenim mrežama se danas pojavio snimak Pioline, uz opis da je neuhranjena, dehidriran i zlostavljana, što, kako iz Parka navode, "apsolutno nije tačno i daleko je od prave i jedine istine".

- Piolina je vrlo uhranjena, uvijek napojena, njegovana i životinja kojoj se posvećuje posebna ljubav, ali je jednostavno životinja koja ima poteškoće u razvoju i kretanju. To je činjenica i jedina istina. Preduzeće Park i Pionirska dolina i zoo vrt u potpunosti su otvoreni za javnost, vrlo transparentni u svom radu stoga i pozivamo sve pojedince, udruženja za zaštitu životinja, pravna lica, pa i medije koji su gotovo svakodnevno prisutni u Pionirskoj dolini da dođu i provedu vrijeme s nama, u našem radu, sa ili bez najave i da se uvjere s koliko pažnje, poštujući struku, propisane standarde i sve potrebno se vodi briga i radi sa životinjama u zoološkom vrtu u Sarajevu. Pionirska dolina je smještaj i zoološki vrt u kojem životinje žive, stare, imaju zdravstvene probleme, a ne izložbeni prostor u kojem će se pokazivati samo najljepši primjerci. U Pionirskoj dolini životinje žive realan život, rađaju se, obolijevaju, imaju probleme u razvoju, stare, umiru, a ne borave u istom samo kada su najljepše i za pokazivanje.

U ponedjeljak, 10. augusta, se obilježava i Svjetski dan lavova stoga vas pozivamo da dođete i da zajedno provedemo vrijeme s našom Piolinom, pokažemo joj da i ona zaslužuje našu ljubav i brigu - stoji u saopćenju KJKP Park.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.