open-navfaktor-logo
search
Poziv na sankcije Moskvi
Iz OPCW potvrdili: U uzorcima krvi Alexeya Navalnyog pronađeni tragovi novičoka
U uzorcima krvi Alexeya Navalnyog pronađeni su tragovi zabranjenog nervnog agensa novičoka, objavila je u utorak Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW).
06.10.2020. u 19:33
get url
text

U saopćenju OPCW navodi se da su markeri u njegovoj krvi i urinu imali slična strukturna obilježja kao i otrovne hemikalije koje pripadaju grupi novičoka.

Ti nalazi potvrđuju rezultate koje je objavila Njemačka gdje je Navalny liječen nakon što mu je pozlilo na letu u Sibiru 20. augusta.

Berlin je tražio od OPCW-a da uzme uzorke njegove krvi i da ih testira nakon što su njemački ljekari zaključili da je otrovan novičokom.

Vlade zapadnih zemlja pozvale su na uvođenje sankcija Moskvi zbog tog slučaja.

Rusija poriče bilo kakvu uključenost i sumnja da je Navalny bio otrovan.

- Nema sumnje da je Navalny otrovan novičokom. Svako korištenje hemijskog oružja je zabrinjavajuće – zaključilo je na Twitteru britansko izaslanstvo u OPCW-u.

Novičok, nervni otrov korišten je i za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018. godine.

Države članice OPCW-a dogovorile su prošle godine zabranu hemikalija iz grupe novičoka, a zabrana je stupila na snagu prije četiri mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.