open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Iz Opće bolnice u aprilu pozivali građane da donesu namirnice: Kako se bolnice u drugim kantonima snabdijevaju hranom
Kao grom iz vedra neba krajem aprila odjeknula je vijest kako Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu ostaje bez hrane, a kao razlog navedeno je "da su dobavljači, zbog povećanja ulaznih cijena, otkazali isporuku namirnica".
17.07.2022. u 20:28
get url
text

Odmah su uslijedili apeli na društvenim mrežama građanima Kantona Sarajevo "da koliko ko može od namirnica odnese u Opću bolnicu", a iz zdravstvene ustanove su poručili "da su najpotrebniji ulje, brašno, šećer, maslac, te da sve što građani donesu neće propasti".

U Goraždu pomažu i lokalni poljoprivrednici

Nešto više od mjesec kasnije, zanimalo nas je kakva je snabdjevenost hranom u Općoj bolnici, da li je problem u međuvremenu riješen i na koji način?

VEZANI TEKST - Opća bolnica u Sarajevu ostaje bez hrane: Pozivaju se građani da donesu koliko mogu

U odgovoru kojeg smo tada dobili, a kojeg potpisuje Samira Hajdarević, šefica kabineta direktora prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, u jednoj rečenici navedeno je "kako Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' nema problema sa snabdijevanjem namirnicama za ishranu pacijenata, te da se menadžment ustanove i u teškim vremenima odlično snalazi".

A kako se u prethodne dvije godine pandemije koronavirusa i posljednjih mjeseci stalnih, gotovo dnevnih, poskupljenja namirnica, hranom snabdijevaju bolnice i u drugim kantonima, imaju li problema sa osiguranjem obroka za pacijente, kako se snalaze... 

Prim. dr. Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice u Goraždu, kaže "kako im se nikada nije desilo da na lageru nemaju dovoljne količine namirnica".

- Nastojimo da prema sedmičnom jelovniku, kojeg sastavljaju glavni medicinski tehničar i glavna kuharica dijetetičarka, našim pacijentima osiguramo kvalitetne i raznovrsne obroke. Snabdijevamo se iz mjesečne tranše koja je predviđena od Zavoda zdravstvenog osiguranja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Osim toga, svaki Kurban-bajram, pa i ovaj dobijemo od 300 do 500 kilograma bravetine i govedine, što nam dobro dođe, a pohvalila bih i naše lokalne poljoprivredne proizvođače koji nam u vrijeme sjetve doniraju određene količine povrća i voća. Naravno, imamo dugovanja prema dobavljačima, ali se nadamo da ćemo ih, sa sredstvima koja očekujemo u kompenzaciji sa nivoa Vlade Federacije BiH, izmiriti - navela je Kamenica.

Bolnica u Bihaću dobavljačima duguje devet miliona KM

Kako svako snabdijevanje hranom ide putem javnih nabavki, u Kantonalnoj bolnici Zenica ističu "da su u posljednjih pola godine povremeno imali problema, uglavnom uzrokovanih promjenom cijena i poremećaja na tržištu, ali su ih, dodaju, uvijek uspijevali riješiti na način da pacijenti, ali i građani Zeničko-dobojskog kantona, nijednog trenutka to ne osjete".

- Sve probleme rješavali smo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i važećim procedurama. Možda je raskinuto nekoliko ugovora, a bili smo u situaciji i da neke namirnice nabavljamo putem direktnog sporazuma. Međutim, to ni u jednom trenutku nije ugrozilo rad bolničke kuhinje – kaže dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Kantonalnoj bolnici Zenica.

U kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" ne kriju da su i oni u prethodnim mjesecima imali problema sa dobavljačima, koji su zbog enormnog povećanja cijena hrane raskidali ugovore. No kako nam reče dr. Hajrudin Havić, direktor, "zdravstvena ustanova je u takvim slučajevima išla u nabavku po odlukama, a plaćanje je vršeno avansno".

- Kupovali smo hranu po zahtjevu službe u skladu sa finansijskim planom ustanove koji je odobren za tu godinu. Naravno, to nijednog trenutka nije ugrozilo redovnu prehranu pacijenata. Imamo ugovore potpisane sa dobavljačima, držimo se toga, trudimo se da redovno izvršavamo svoje obaveze, iako moram kazati, da im ostajemo dužni, ali nas razumiju - naglašava Havić i dodaje kako je Kantonalna bolnica u Bihaću u ovom trenutku dobavljačima dužna oko devet miliona KM.

I pored poskupljenja cijena hrane, grijanja, goriva pacijenti koji se liječe u Javnoj ustanovi Bolnica u Travniku i dalje dobijaju redovne i kvalitetne obroke, kaže prim. dr. Adnan Šatrović, direktor. 

- Što se tiče toga, stabilni smo, pogotovo kada se radi o osnovnim namirnicama, poput, brašna, ulja, mesa. Istina, zbog poskupljenja cijena brašna, a vezano je za ugovore koje smo ranije potpisali sa dobavljačima, trenutno razmatramo neke pravne formalnosti, ali se nadamo pozitivnom ishodu - istakao je Šatrović.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.