open-navfaktor-logo
search
Održali press
Iz NiP-a tvrde da revitalizacija bazena Bentbaša nije zakonski moguća
U prostorijama Općinskog odbora Naroda i Pravde Stari Grad danas je održana press konferencija na temu "Revitalizacije bazena Bentbaša s obzirom na aktuelno kršenje Odluke Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine".
24.02.2023. u 12:03
get url
text

Povod ove konferencije, kako su naveli iz NiP-a, "dezinformacije su iznesene u javnosti i targetiranje Naroda i Pravde kao subjekta koji opstruira revitalizaciju bazena na Bentbaši".

VEZANI TEKST - Destanović: Žao mi je što Klub NiP ponašanjem pokazuju da ne žele izgradnju bazena Bentbaša

Kako je saopćeno iz te stranke, šef kluba Naroda i Pravde u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo i predsjednik Općinskog odbora Stari Grad Emir Bićo informirao je javnost o postojanju Odluke Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine prema kojoj je predmetni lokalitet proglašen nacionalnim spomenikom BiH od posebne vrijednosti, koji se prostire na prostoru od Šeher-ćehajine ćuprije do Kozije ćuprije, 100 metara na obje strane mjereno od osovine rijeke Miljacke, a prema kojoj je po članu 3. stav II, definirana zabrana izgradnje novih objekata i promjena namjene prostora, te stav VI istog člana kojim se nalaže uklanjanje svih građevina koje su podignute u suprotnosti sa stepenom vrijednosti prirodno – graditeljske cjeline.

- Svjedočimo dezavuisanju cjelokupne javnosti, te svojevrsnom spinovanju, traženju krivca u drugima i evidentno prikrivanje činjenica da se na spomenutom lokalitetu koji je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovinene ne može ništa graditi - kazao je Bićo, te je također izrazio punu opredijeljenost Naroda i Pravde Stari grad za društveno – korisnim projektima i realnim potrebama građana na onim lokalitetima na kojima je to zakonski i prostorno moguće.

Medijima se obratila i vijećnica Naroda i Pravde u Općinskom vijeću Stari Grad Almedina Zukorlić Pašalić.

VEZANI TEKST - Za rekonstrukciju bazena na Bentbaši odobreno 1,5 miliona KM u Budžetu FBiH

- S obzirom na to da je temeljni dokument ove Odluke Vakufnama Isa-bega Ishakovića koja u svom sadržaju koja kao i svaka druga Vakufnama precizno definira namjenu i granice vakufa u odnosu na strane svijeta, stava smo da se radi o vakufu, te da se u budućoj revitalizaciji ovog lokaliteta treba uključiti i Rijaset Islamske zajednice u Bosni Hercegovini - navela je ona.

Šejla Uzunović, vijećnica NiP-a u OV Stari Grad, kazala je kako je "neshvatljivo trošenje javnih resursa na izradu idejnog rješenja i poduzimanje drugih radnji za projekat za koji se zna da ne može biti realiziran".

Narod i Pravda smatra obavezom zaštitu zakonske legislative od najnižih nivoa vlasti do najviših, te je trajno opredijeljena za sprečavanje nezakonitih radnji, navodi se u saopćenju NiP-a, OO Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.