Subota, 10.06.2023.
FOTO: FUCZ

Iz neposredne blizine kuća u Donjem Kotorcu uklonjeno 11 mina i neeksplodiranih granata

Deminiranjem navedene površine je otklonjena sumnja i stvoreno sigurno okruženje za mještane naselja, za nesmetano korišćenje parcela i stambenih objekata u neposrednoj blizini, bezbjedno korištenje Međunarodnog aerodroma Sarajevo i putne komunikacije

Timovi Federalne uprave civilne zaštite završili su zadatak deminiranja u ilidžanskom naselju Donji Kotorac i uklonili jedanaest eksplozivnih sredstava, saopćila je ta uprava.

Pronađene su četiri protivtenkovske mine TMA-4 i sedam komada neeksplodiranih ubojitih sredstava. Manuelnom metodom čišćenja, deminirana su 973 m2, a pregiranjem 137 m2.

Deminiranjem navedene površine je otklonjena sumnja i stvoreno sigurno okruženje za mještane naselja, za nesmetano korišćenje parcela i stambenih objekata u neposrednoj blizini, bezbjedno korištenje Međunarodnog aerodroma Sarajevo i putne komunikacije.

Time je na lokalitetu Donji Kotorac, koji se nalazi 1,5 km jugoistočno od Ilidže, očišćeno 1.110 m2 sumnjive površine. U toku zadatka, mještani dijela ovog naselja bili su izmješteni, a otežavajuća okolnost za deminere je bila blizina piste Sarajevskog aerodroma i saobraćajnice.

Rizična površina je tokom proteklog rata bila na liniji razgraničenja, s kojom graniče idividualni stambeni objekti, poljoprivredno zemljište koje se obrađuje, Međunarodni aerodrom Sarajevo, kao i putna komunikacija Butmir - Donji Kotorac - Lukavica.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh