open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Iz Ministarstva tvrde da je Halilović napao Gudeljević jer ga je oslovila kao "ravnatelj", on tvrdi drugačije
Ministarstvo civilnih poslova BiH nakon sastanka koji je održan zbog unapređenja procesa akreditacije visokoškolskih institucija u Brčko distriktu BiH, uputilo je saopćenje za javnost u kojem se, između ostalog, navodi kako je prof. Enver Halilović, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, verbalno napao ministricu Ankicu Gudeljević.
09.07.2020. u 16:51
get url
text

Osim Halilovića i Gudeljević, sastanku su prisustvovali i predstavnici Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH te Asocijacije rektora privatnih univerziteta.

U saopćenju se navodi kako je ministrica Gudeljević "u duhu dobre volje" organizirala sastanak kojim je "nastojala omogućiti uvjete za dijalog koji je, prema riječima prisutnih, iz Ministarstva civilnih poslova nedostajao proteklih godina".

- Već na samom početku sastanka, uz neprimjereno burnu reakciju, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, prof. dr. Enver Halilović je verbalno nasrnuo na ministricu Gudeljević zabranjujući joj da ga oslovljava sa "ravnatelj" jer je ta riječ "neprihvatljiva". Učesnici sastanka su nastojali uvjeriti direktora Halilovića da svako ima pravo da upotrijebi onu riječ koja je u duhu njegovog materinjeg jezika, ali, nažalost, bez ikakvog učinka. Neprimjerena retorika je nastavljena uz optužbe upućene ministrici kojom se nastojala diskreditirati u svojoj ženskoj, političkoj i poziciji žitelja jedne države koji ima Ustavom zagarantirana prava da govori materinjim jezikom – stoji u saopćenju.

Zbog ovih navoda kontaktiali smo prof. Halilovića, koji je kazao kako je ovakvo saopćenje ustvari samo napad za neuspio sastanak kojeg je ministrica "nestručno pokušala održati i stati na stranu privatnih univerziteta, te ih zaštiti na njegov lični račun".

- Radi se o tome da je ministrica apsolutno stala na stranu privatnih univerziteta. Sa njima se dogovarala o sastanku sa mnom, a meni je poslala samo jedno pozivno pismo u kojem me obavijestila i pitala hoću li doći na sastanak tog i tog dana. Kazao sam joj da je sadržaj dopisa za satanak neprimjeren, da mi ne dopušta prostor da se pripremim i donesem dokumente koji negiraju neutemeljene optužbe privatnih univerziteta iz Brčkog na račun Agencije, kako bih dopisima i komunikacijama sa njima dokazao da su te optužbe neutemeljene i činjenično netačne – istakao je Halilović.

Prema njegovim riječima, spominjao se problem vremenskog odugovlačenja akreditacije univerziteta u Brčkom, što, kako je istakao, apsolutno nije tačno.

- Radilo o tome da Distrikt Brčko nije imao prihvatljiv zakon na osnovu kojeg se mogla izvršiti akreditacija univerziteta u Brčkom, da su oni donijeli zakon kojim priznaju akreditaciju i rade početnu akreditaciju, što je neprimjereno i suprotno Okvirnom zakonu. Oni su tek nakon 13 godina od donošenja Okvirnog zakona o visokom obrazovanju donijeli svoj zakon o visokom obrazovanju i tu sad nema nikakvog problema što se tiče nastavka procesa akreditacije, jer su oni tek sad stekli uslove da mogu da uđu u taj proces – kazao je.

Kako je dodao Halilović, ministrici je rekao da je mislila da će ga time što će u pozivnici napisano samo "ravnatelj" uplašiti i natjerati da mora doći na taj sastanak.

- Kazao sam joj da su bili dužni istovremeno napisati "ravnatelj" i "direktor", ako hoće jednaku upotrebu jezika u BiH, ali nije bilo nikakvog osporavanja u tom momentu upotrebe riječi "ravnatelj" u usmenoj komunikaciji, a posebno nikakvog nasrtanja – istakao je.

U saopćenju Ministarstva dodaje se da su predstavnici Asocijacije rektora privatnih univerziteta ukazali na neravnopravan položaj privatnih visokoškolskih institucija u odnosu javne visokoškolske institucije u BiH, posebno kad je u pitanju članstvo u Rektorskoj konferenciji BiH, u kojoj nisu zastupljeni, kao što nisu zastupljeni niti u Upravnom odboru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

- Na sastanku je zaključeno da će naredni korak Ministarstva biti organiziranje zajedničkog sastanka predstavnika privatnih i javnih visokoškolskih institucija u BiH na kojem bi se razgovaralo o problemima u oblasti visokog obrazovanja i načinima njihova rješavanja - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.