open-navfaktor-logo
search
Presude posljednja tačka
Iz MC Srebrenica pozvali Krivokapića, Abazovića i Leposavića da pročitaju "Transkripte genocida"
Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine pozvao je premijera Vlade Republike Crne Gore Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da dođu u Srebrenicu i upoznaju se sa činjenicama o genocidu.
01.04.2021. u 13:56
get url
text

Kako navode, Crna Gora je u posljednjih 25 godina učinila izuzetan napredak na putu suočavanja sa prošlošću, tranzicijske pravde te borbe protiv negiranja utvrđenih zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

Posljednje izjave premijera Krivokapića, potpredsjednika vlade Abazovića i ministra Leposavića, kojima se genocid negira, relativizira ili se relativiziraju druge izjave o dovođenju u pitanje sudskih utvrđenih činjenica, predstavljaju udar na vladavinu prava i proces pomirenja u regiji.

- Prije svega predlažemo i pozivamo članove Vlade Crne Gore da posjete Memorijalni centar u Potočarima, da prije svega odaju počast ukopanim žrtvama u kompleksu Memorijalnog centra, gdje imaju direktni uvid u lične predmete i lične priče preživjelih svjedoka genocida. Konačno, neka onda posjete identifikacijski centar ICMP-a, te se suoče sa kostima onih koji su pronađeni u primarnim, sekundarnim i tercijarnim masovnim grobnicama.

Presude sudova su posljednja tačka do koje pojedinac treba posegnuti da bi shvatio da je u Srebrenici počinjen genocid, tek ako mu to samom ved nije jasno iz svjedočenja i dokaza o razmjerama ubijanja iz jula 1995. godine - navode iz MC srebrenica.

Dodaju da Memorijalni centar Srebrenica izražava spremnost da članovima Vlade Crne Gore stavi na uvid nedavno objavljene stenograme Narodne skupštine RS-a koji su predstavljeni kroz projekat "Transkripti genocida" kako bi se spoznale razmjere dehumanizacije i planiranja genocida nad Bošnjacima od strane vojnog i političkog režima samoproglašene Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

- Ukoliko nećete vjerovati presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, kome ćete vjerovati? Ko je taj autoritet čiju biste riječ i odluku prihvatili? Sa takvim stavom nedete moći udi u Evropsku uniju, sa takvim stavom ćete izgubiti sve ono vrijedno što ste godinama gradili kao zemlja koja se sa zločinima, genocidom i devedestim suočili. Gospodina Abazovića napominjemo da poslije potvrde da je u Srebrenici počinjen genocid nije pristojno reći "okrenimo se budućnosti, idemo dalje", kao da žrtve genocida žele o tome diskutovati u javnosti i kao da svaki put pokretač vijesti o genocidu nisu upravo negatori genocida. Baš suprotno, ne mora se povesti niti jedna više diskusija političara o genocidu u Srebrenici, jer pregovora i razgovora o činjenicama nema. Na jednoj strani je civilizacija, na drugoj politike zla - zaključuju iz Memorijalnog centra.

Konačno, iz Memorijalnog centra poručuju da za negatore genocida nema pravnog lijeka koji će ih uvjeriti u činjenice.

- Memorijalni centar Srebrenica zahvaljuje liderima međunarodne zajednice i zdravim dijelovima crnogorske javnosti na pravovremenoj reakciji i brizi za dostojanstvo žrtava te zaštitu činjenica o genocidu - navode iz Memorijalnog centra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.