Za povratak svih državljana BiH koji se, prema evidenciji Ministarstva vanjskih poslova BiH, trenutno nalaze u Italiji, osiguran je čarter let na relaciji Sarajevo - Rim - Sarajevo.

Među državljanima BiH koji se nalaze u Italiji, najbrojniji su mladi košarkaši koji su u Italiji pohađali školu sporta. Nakon slijetanja u Sarajevo, svi putnici će, prema preporukama zdravstvenih institucija, biti upućeni u karantin u mjesto koje je u skladu s njihovim mjestom prebivališta. 

Federalni štab civilne zaštite donio je odluku da se bh. državljani koji će danas doći letom iz Italije smjeste u Drugi, Četvrti i Sedmi paviljon studentskog naselja Bjelave. Ovakav potez izazvao je oštru reakciju studenata jer je, kako kažu, donesen bez ikakve konsultacije sa njima.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kaže da su zbog njih, između ostaloga, na Vijeću ministara BiH prije nekoliko dana prolongirali potpuno zatvaranje aerodroma za putnički saobraćaj za 30. mart.

- Vlada Kantona Sarajevo je promptno osigurala Studentski dom na Bjelavama za njihovu obaveznu i strogu izolaciju. Ali, kantonalni MUP mora osigurati da eventualno ne dođe do fizičkog kontakta između njih i njihovih roditelja, prijatelja... Fahrudin Solak već je potpisao veoma dobru i preciznu naredbu da se ovo ne dogodi. Stroga pravila spašavaju živote. Ali, na priči o njihovom povratku, pokazali smo da naša BiH, čak i u situaciji opće i neviđene krize, može pokazati odgovornost i svoje ljudsko lice. I, ono što sam nedavno rekao kada su neki, mimo Ustava, htjeli zabraniti našim građanima povratak u svoju domovinu - država mora biti majka svim svojim građanima. I kada im je dobro i kada to nije tako - poručio je Radončić.