- Uprava GRAS-a je iznenađena medijskom hajkom koja se vodi zbog nabavke polovnih trolejbusa bez pokušaja onih koji pišu da se upoznaju sa činjeničnim stanjem.

Nema potrebe da se na ovom pitanju sakupljaju politički poeni pozivima da Antikorupcioni tim ispita nabavku vozila bez kojih bi trolejbuski saobraćaj u Gradu Sarajevo bio u kolapsu. KJKP GRAS je kao i uvijek otvoren za sva pitanja, i uvijek stoji na raspolaganju, posebno organima pravosuđa, da se na bazi dokumentacije koja se odnosi na nabavku trolejbusa utvrdi činjenično stanje.

U konkretnom slučaju bojimo se da je ono što se ovih dana piše osvetnički čin onih koji su od strane policije i tužilaštva u akciji Tender spriječeni da se preduzeće GRAS i nabavke u ovoj firmi koriste za lične interese. Određene interesne grupe su tada upravo nabavku spornih trolejbusa željeli iskoristiti za reketiranje ponuđača što su nadležni organi zadokumentovali u akciji Tender. U javnosti se uporno zaobilazi činjenica da su nakon te akcije i naredna nabavka trolejbusa provedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, transparentno, raspisivanjem javnog poziva objavljenog na portalu Agencije za javne nabavke i u Službenom glasniku BiH, na koji su se mogli javiti svi zainteresovani ponuđači.

Ukoliko zaista, kako pišu mediji, postoji mogućnost da se kvalitetan trolejbus sa odgovarajućim garancijama i mogućnosti homologacije može nabaviti za 11.000 maraka uvjereni smo da će svaka Vlada, a i sama uprava GRAS-a rado osigurati sredstva kako bi se konačno riješilo godinama unazad zapostavljeno pitanje trolejbuskog saobraćaja. Nažalost, oni koji danas javno prozivaju provedene javne nabavke, na koje nije bilo ni jedne žalbe, stavljaju se na stranu onih koji su mimo tendera planirali ponovo u GRAS dovesti znatno lošija i mnogo starija vozila od ovih.

Oni koji danas upiru prstom u GRAS ne žele vidjeti kako su sporna vozila trenutno okosnica trolejbuskog saobraćaja u Sarajevu. Vozila, koje su pojedinci željeli mimo zakonom utvrđenih procedura uvesti, u GRAS-u ima dovoljno, ali mogu služiti jedino za otpada. Za razliku od tih vozila, trolejbusi koji su prvi put nabavljeni uz podršku Vlade Kantona Sarajevo su svakodnevno na cestama Grada Sarajeva.

Očigledno je da u Sarajevu postoje grupe kojima nije u interesu da GRAS i Vlada Kantona Sarajevo zajedno djeluju u interesu građana i da se pri tome poštuju zakonske procedure javnih nabavki – navodi se u saopćenju GRAS-a.